Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Обривите в тези части на тялото издават диабет

09 май 2023, 17:37 часа

Диабетът, като всяко друго заболяване, протича с редица признаци и симптоми. Но тялото може да започне да изпраща сигнали и при наличието на преддиабет - състояние, при което нивата на кръвната захар са високи, но не достатъчно високи, за да се класифицира лицето като страдащо от диабет.

Как обривите по кожата издават диабет? 

Според Националната здравна служба на Великобритания NHS „предупредителният знак“ за преддиабет е обрив, който може да се появи на редица места по тялото, от краката до ушите. В зависимост от причината ще зависи от това как изглежда обривът и къде се намира.

Учени: Това е най-евтиният зеленчук, който сваля кръвната захар за минути

Има пет вида обриви при пациенти с диабет:

  • диабетна булоза
  • диабетна дермопатия
  • диабетна склероза
  • диабетна некробиоза, липоидоза
  • синдром на диабетното стъпало

При диабетна дермопатия на пищялите се появяват светлокафяви петна от люспеста кожа. Те често могат да изглеждат като възрастови петна и не изискват лечение.

Диабетната склероза е вид обрив, който се появява при хора с диабет тип 1. Кожата на гърба на ръцете става твърда, плътна и восъчна. Дерматолозите могат да осигурят лечение за тази форма на обрив, който също може да причини скованост на ставите на пръстите.

Силната болка в тази част на тялото издава висока кръвна захар и диабет

Диабетната липоидна некробиоза е обрив по пищялите, който се среща по-често при жените. Известен също като NLD, той причинява червени, повдигнати и лъскави участъци от кожата с жълт център.

Синдромът на диабетно стъпало представлява язви, които се развиват в резултат на нараняване на кожата.

Важно: Статията не замества консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес