Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ново разкритие за гейовете

08 октомври 2015, 22:25 часа

Учени от Калифорния са открили, че хомосексуалистите и бисексуалните мъже почти шест пъти по-често страдат от меланома и други форми на кожен рак, отколкото хетеросексуалните, става ясно от статия, публикувана в сп. JAMA Dermatology.

"По-скоро причината за разпространение на рак сред гейовете и бисексуалните е това, че те доста повече са подложени на действието на ултравиолетови лъчи, отколкото останалите, тъй като сред тях има мода за изкуствен тен.

Много хора, особено младежи, смятат, че загарът е полезен за здравето и за повишаване на привлекателността, и за съжаление този мит има печални последствия за реалното състояние на техния организъм", казва Сара Арън от Калифорнийския университет в Сан Франциско (САЩ).

Арън и колегите ѝ разкрили цяла епидемия от меланома сред хомосексуалистите на Америка в рамките на мащабен проект по наблюдение на здравето на кожата на американците, в което участвали почти 200 000 доброволци от 2001 до 2013 година.

Кожният рак, както обясняват учените, днес е най-разпространеният тип злокачествено образувание сред жителите на САЩ и броят на неговите жертви бързо расте, като от година на година се увеличава с около 4%. Авторите на статията се опитали да установят какви фактори могат да допринасят за неговото развитие.

Когато анализирали статистиката, учените разкрили странна и неочаквана закономерност – оказало се, че гейовете и бисексуалните около шест пъти по-често страдат от меланома и други типове кожен рак в сравнение с хетеросексуалните.

Опитвайки се да открият обяснение за това, изследователите започнали да сравняват навиците и други фактори, които отличават гейовете от хетеросексуалните. Това съпоставяне посочило възможната причина за епидемията от кожен рак – модата за изкуствен тен и постоянното посещение на солариуми.

Интересно е обаче, че подобна картина не се наблюдава сред лесбийките и бисексуалните жени – те страдат от рак на кожата дори по-рядко, отколкото хетеросексуалните жени с аналогични икономически и социални показатели. Засега учените не знаят с какво е свързано това, но планират да разкрият причините за тези различия в следващите си изследвания.

"Надяваме се, че нашето откритие ще накара лекарите да обръщат внимание на това, че такива мъже се намират в рисковата група, и по-внимателно да ги изследват за първи признаци на рак. Последните изследвания в тази област показват, че наблюденията на здравето на кожата позволяват да се открие рак на ранни стадии и да се снижи смъртността", заключава Арън.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес