Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нов тест ще открива морбили и рубеола

26 април 2018, 06:55 часа

Нов метод за установяване на морбили, който е във вид на евтино, преносимо устройство може да предупреждава за уязвимостта на даден човек от инфекциозни заболявания като морбили, които всяка година убиват десетки хиляди души, главно в развиващите се страни.

За установяване на наличие на антитела срещу морбили и рубеола устройството, наречено Кутията за морбили и рубеола (MR Box), използва проба кръв от пръста на пациента и дава резултат само за 35 минути, предаде БГНЕС.

Морбили убива около 134 000 деца годишно, а поради рубеолата около 100 000 деца се раждат с вродени увреждания като глухота.

Изследователите тестваха новия апарат в бежанския лагер Какума в северозападна Кения, където взеха проби от 144 деца и болногледачи.

"Системата има добра способност да определи дали едно лице е изложено на риск от инфекция с морбили и рубеола", заяви пред журналисти в конферентен разговор Ейми Съмърс, епидемиолог в Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията. "Това се прави чрез откриване дали човек има антитела срещу морбили или рубеола в тялото си, или от предшестваща инфекция на морбили и рубеола, или от ваксиниране".

Точността на тестера "отговаря на международните лабораторни стандартни референтни тестове на Кенийския медицински изследователски институт при 86 процента от морбилните проби и 91 процента от пробите на рубеола", казва съавторът на изследването Дариус Рак, следдипломен изследовател в университета в Торонто.

Цената на микрофлуидния патрон е около 6 долара по време на полевото проучване през 2016 г., но технологичният напредък оттогава е намалил стойността до около 1 долар или по-малко, каза той.

Резултатите от изследването бяха отразени в списание Science Translational Medicine.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес