Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Няколко съвета как да успокоим кожата след епилация

07 февруари 2022, 17:10 часа

Гладката кожа е цел номер едно, с настъпването на по-топлите сезони от годината. Прекарваме дълго време в обмислянето на кой точно метод на обезкосмяване да се спрем, подбираме внимателно продуктите, с които да извършим целият този процес по отстраняване на всяко едно нежелано косъмче от тялото си. Проблемът е, че в някои от случаите, след почистването на окосмените участъци, оставаме с едно неприятно чувство и усещане, че задачата не е съвсем точно изпълнена. Появяват се неприятни, червени точици в следствие на възпаление, появява се и неприятното чувство на дискомфорт, пощипване или парене.

1. Ексфолирайте
Процесът по ексфолиране на кожата, представлява премахване на мъртвите клетки. Това е важна и дори задължителна процедура, след измиването на тялото, която ще улесни в пъти задачата по почистване на косъмчетата по тялото, както чрез кола маска, така и при епилация или обикновено избръсване.

2. Хигиена
Важно е да спазвате високи нива на хигиена, що се отнася до обезкосмяването на кожата. Всяко едно замърсяване върху вече раздразнена кожа, би могло да доведе до лоши последици и неприятни възпаления. Уверете се, че салонът, който се каните да посетите, спазва високи изисквания за хигиената. Освен това, е важно да почистваме старателно епилатора, ако се епилираме, да дезинфекцираме ръцете си, ако ще си правим кола маска и да почистваме самобръсначката си, ако сме решили да използваме именно нея. По въпроса със самобръсначките е важно да отбележим, че тя трябва да стои далеч от влага и по възможност да бъде сменяна на поне 4-5 използвания.

3. Стягане
Тъй като преди да сме преминали към обезкосмяване, в повечето случаи сме си взели душ и кожата ни се е отпуснала, а порите са се отворили. Желателно е след обезкосмяването да нанесем продукт, който бързо да затвори порите и да успокои местата, на които е имало косъмчета. Обливането със студена вода, също би могло да спомогне за затварянето на порите на вече обезкосмените места.

4. Без пот
Ако сте решили да се подложите на епилация е нужно да знаете, че е противопоказателно да проявявате сериозни физически активности именно в деня на епилацията. Ако увеличите изпотяването, особено в областите, в които сте се епилирали, рискувате да влошите състоянието на раздразнената вече кожа и тя да се възпали.

5. Душ
В случай, че сте решили да се доверите на специалистите в салоните за красота и да се подложите на професионална кола маска или епилация, е добре преди това да си вземете един хубав, горещ душ, като акцентирате именно върху зоните, които сте решили да обезкосмите. Водата, особено докато е топла, ще отпусне кожата, ще отвори порите, а косъмчетата ще излязат много по-бързо от обикновено. Освен това, така ще си осигурите и едно много по-безболезнено преживяване по време на процедурата по обезкосмяване.

 

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес