Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ниска телесна температура: Какво да правим, ако термометърът показва 35 градуса?

13 май 2023, 14:04 часа

Почти всеки знае за причините за повишената температура и няма тайни за това как да се справим със симптома. На ниската температура обикновено не се обръща голямо внимание, въпреки че тя често е сигнал за заболяване.

- Нормалната телесна температура е 36,6 градуса по Целзий, а ниската температура е 35,5 градуса или по-ниска.

- Причини за понижаване на телесната температура

- Най-очевидната причина за понижаване на температурата се дължи на хипотермия.

Това е една от причините, поради които може да е достатъчно да се променят условията, в които живее човек, за да се промени ситуацията. Само продължителната хипотермия е опасна и може да има необратими последици за организма.

Много често ниската температура е индикация за сериозна умора или стрес. Такива промени в начина на живот неизменно се отразяват на организма. Ако стресът или преумората са достатъчно силни или продължават достатъчно дълго, последиците за организма са неизбежни.

Ако симптомите продължават, трябва да се консултирате с лекар. Възможно е да има по-сериозни причини, поради които телесната ви температура да спадне под приемливия праг.

Те включват:

-    изостряне на хронични заболявания;

-    дисфункция на щитовидната жлеза;

-    заболяване на надбъбречните жлези.

Понякога бременността може да провокира ниска температура. Не забравяйте обаче, че температура от 35 градуса може да доведе до загуба на съзнание. В такава ситуация е необходимо да се обърнете към лекар по спешност.

Друга причина е обострянето на хронични заболявания. Всяко хронично заболяване оказва отрицателно въздействие върху функционирането на организма като цяло и в периода на обостряне може да доведе до стрес за организма.

Оптималното решение в този случай е да бъдете бдителни по отношение на здравето си и да следвате указанията на лекаря, което ще сведе до минимум вероятността от самото обостряне. Ако обострянето не може да бъде избегнато, важно е да се обърнете своевременно към специалист и да го информирате за всички симптоми, включително за повишената температура.

Как да вдигнеш телесната си температура - лесно, бързо и безопасно

Намалена функция на щитовидната жлеза, което от своя страна води до хормонален дисбаланс и дисфункция на вътрешните органи.

Продължителното игнориране на нарушената функция на щитовидната жлеза може да доведе до развитие на сериозно заболяване, затова ниската температура трябва да се третира със специално внимание.

Ако температурата не се е повишавала дълго време и няма други очевидни причини за понижаването ѝ, трябва да се консултирате с лекар, за да провери състоянието на щитовидната жлеза и по-нататъшното лечение.

Друга причина е обостряне на заболяването на надбъбречните жлези. То трябва да се лекува под строгото наблюдение на лекар, но е възможно да избегнете обострянето сами. Можете да направите това, като пиете много вода и се храните по подходящ начин. Препоръчително е например да се ядат пъпеши и дини, които стимулират надбъбречните жлези и прочистват организма.

Необоснованото самолечение може да бъде друга причина за понижаване на телесната температура. Ако се използват лекарства без рецепта или ако дозировката е неправилна, организмът може да реагира по различен начин на лекарствата, включително да понижи температурата. Много е важно да се избягва самолечението и всички лекарства трябва да се предписват само от лекар. Вашият лекар ще вземе решение и за дозата.

Ако състоянието се влоши в резултат на самолечението и температурата не се повиши до нормалната за дълго време, трябва да се обърнете към лекар, за да ви предпише подходящо решение и ако е необходимо, да прочисти организма.

При малките деца ниската телесна температура може да е симптом на стрес или преумора. Нерядко ниската температура е и симптом за промяна в биохимичния състав на кръвта, което е възрастов процес и не бива да предизвиква тревога, но въпреки това трябва да се информира педиатърът.

Така че независимо от причините за ниска телесна температура под нормалния праг, във всички случаи тя е много сериозна и изисква медицински съвет, а понякога и задълбочено лечение. Колебанията на температурата в посока надолу трябва да се приемат също толкова сериозно, колкото и колебанията на температурата в посока нагоре. 

Каква е нормалната телесна температура?

Нормализиране на телесната температура

Горещ чай с мента и маточина и малко почивка ще ви помогнат да поддържате температурата, ако сте стресирани или претоварени.

В аптеката може да се закупят и тинктури от женшен. Дозата трябва да се приема сутрин, вижте инструкциите за препарата и не я превишавайте.

Тези методи са подходящи за възрастни

Ако причината за повишената температура е заболяване, това не е симптом, а причина, така че ще трябва да посетите лекар, да направите изследвания и да се погрижите за лечението.

Децата с ниска телесна температура се нуждаят

-    балансирана диета;

-    включете мултивитаминен комплекс в диетата им;

-    Осигурете ежедневен престой на чист въздух.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес