Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Никога не правете тези неща, когато пиете антибиотик

02 юли 2021, 17:50 часа

Когато имате бактериална инфекция, лекарят ви съветва да пиете антибиотик и как да го приемате. До тук свършват неговите препоръките и не се обръща внимание и на страничните фактори, които оказват влияние.

Повечето от вас знаят, че е трябва да приемат алкохол по време на лечението, но ето и какво друго не е препоръчително да правите.

Не разчитайте само на противозачатъчните

Ако приемате противозачатъчни, но трябва и да пиете антибиотик, то е хубаво да вземете допълнителни мерки за предпазване по време на секс. Някои антибиотици е възможно да отслабят действието на хапчетата и затова е добре да се консултирате с лекаря си или да прочетете листовката.

Най-често срещаните такива антибиотици са тези, които се изписват при туберкулоза или менингит.

Пиене на алкохол

Вече го споменахме по-горе, но ето защо не трябва да го пиете – натоварвате черния си дроб. Влиянието на антибиотика няма да се намали, но черният ви дроб ще трябва да обработи едновременно и двете неща.

Друг неприятен ефект от комбинацията на двете вещества е липсата на енергия, която може да забави оздравителния процес. Организмът ви ще бъде крайно изтощен, ще се чувствате замаяни и отпаднали.


Трябва да приемате пробиотици

Антибиотиците убиват не само лошите, но и добрите бактерии. Поради тази причина трябва да приемате и пробиотици. Също така, те ще ви помогнат и за справяне със стомашните проблеми по време на приема.

Не се хранете, преди да сте прочели листовката

Някои антибиотици действат добре на гладно, други по време на хранене, а трети след храна. Всичко това е описано в листовката, така че да не го объркате. Тези неща е важно да се спазват, тъй като от тях зависи и ефикасността на лечението ви.

Някои антибиотици се влияят от конкретни храни. Затова е добре да проучите дали антибиотикът ви не е то този вид и ако да, какво да консумирате и какво не, така че да не повлияете на неговото усвояване.

Задавайте въпроси на лекаря си

Когато нещо не сте сигурни или не знаете, най-добре се обадете на лекаря си и го попитайте. Той е там за вас и неговата работа е да ви обясни всичко, което трябва да знаете по време на лечението. Дори и да се обадите по-късно това не би било проблем. Можете да се обърнете и към фармацевта ви, ако ви е по-удобно.

Надяваме се тези съвети да са ви били полезни и дори да ги знаете, все пак е добре да ги обсъдите и с вашия лекар, за да може лечението да даде нужните резултати.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес