Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Не правете тези 5 грешки по време на тренировка, ще увредите ставите

21 февруари 2022, 06:00 часа

Редовните тренировки са изключително важни за здравето. Когато се движите и тренирате вие намалявате риска от сърдечно съдови заболявания, подобрявате метаболизма си и съответно теглото, предотвратявате покачването на холестерола, както и куп други ползи за здравето.

След като сте избрали да тренирате ежедневно ако не го правите по правилния начин рискувате да си докарате някои ставни проблеми.
Ето кои са най - често срещаните грешки при тренировките, които допускаме и ни вредят на ставите.

Не включвате силови тренировки в програмата си

По-често хората наблягат на кардио упражненията, защото считат, че така изгарят повече калории. Това обаче съвсем не е така. Първото, което трябва да знаете е, че разнообразните комбинации от упражнения са най - ефективни. Изпълняването на силови тренировки подобрява мускулатурата и издръжливостта, както и ускорява метаболизма. Добре развитата мускулатура от своя страна предпазва хрущяла от износване.

Не правите упражнения за развиване на мобилността

За да функционират добре ставите е много важно да правите упражнения, които развиват мобилността. Освен това тези тренировки подобряват гъвкавостта на ставите, а тя е много важна, за да не се износват хрущялите.

Наблягате на интензивните тренировки

Повечето хора поради липса на време за по - дълги тренировки, наблягат само на високоинтензивните тренировки. Правят това, за да изгарят повече калории и да постигнат по - бързо видими резултати. Само, че това износва ставите и се появява болка, износване на ставите, както и някои изменения по ставата и артрит.

Не си давате почивка

Почивката от тренировките е толкова важно, колкото и самите тренировки. По време на тренировка тялото се натоварва и има нужда от време, в което да се възстанови. Ставите, сухожилията, мускулите се натоварват максимално при тренировка и ако не им осигурите поне един ден почивка, ще се появи болка, в следствие на износване, както и травми.

Не сте подбрали точните обувки

Може би ви звучи абсурдно, но неподходящите обувки могат да нанесат много сериозни вреди на ставите. Обувките си трябва да купувате като вземате предвид формата на крака си, както и вида на тренировката, която ще изпълнявате. Плоската, равна подметка например е крайно неподходяща за тичане, защото ще окаже напрежение върху ставите на крака, а това от своя страна ще навреди на прешлените на гръбначният стълб. Така, че подметката трябва да осигурява на крака необходимата подкрепа.

Ако спазвате тези правила и тренирате умерено ще се радвате на доброто здраве на своите стави. Целта на тренировките не са мигновените резултати, а именно доброто състояние на тялото. 
С постоянство всичко се постига!

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес