Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Натрупването на мазнини в тези части на тялото е сигнал за заболявания

11 март 2023, 11:22 часа

Разпределението на телесните мазнини никога не е равномерно и е изключително индивидуално. Някои хора са склонни да ги натрупват в коремната област, а други - в краката или други части на тялото. 
От начина на разпределение на телесните мазнини може да се научи много. Ето какво ви казва разпределението на мазнините за вашето здраве. 

Широки ханш, бедра и прасци? Това може да е липодемия

Жените са генетично по-склонни към натрупване на мазнини в долната част на тялото. Понякога обаче това е толкова тежко, че да доведе до развитие на мастно подуване на краката или липодемия. 

Жените в това състояние имат широки ханш, бедра и прасци, като в същото време имат сравнително тясна талия и по-малка горна част на тялото (т.нар. фигура "круша"). Освен това мазнините при липодемия се натрупват под кожата, така че тя може да стане по-чувствителна, склонна към увреждане и натъртване.

Натрупването на мазнини в областта на краката се счита за по-безопасно в сравнение с абдоминалното затлъстяване, тъй като не повишава толкова силно риска от развитие на заболявания, свързани с начина на живот. Въпреки това жените с липамия ежедневно се борят с редица други проблеми, включително болки в краката и чувство на тежест, което е свързано главно с нарушения във венозното кръвообращение. 
Липемията допълнително увеличава риска от развитие на разширени вени, плоскостъпие, както и проблеми с тазобедрените, коленните и глезенните стави.

Излишните мазнини по ръцете са показателни за затлъстяване

Прекомерното омазняване на ръцете, предмишниците и дланите най-често е признак на напреднало затлъстяване. По-рядко мастната тъкан се натрупва предимно в областта на раменете, особено в задната част на ръцете. Това обикновено се случва при жени с липамия.

За да спрете със затлъстяването - прочетете това, ще ви помогне

Коремните мазнини са предвестник на много заболявания  

Склонността към натрупване на мазнини в коремната област е много вредна за здравето. Тя спомага за развитието на абдоминално затлъстяване - ситуация, при която обиколката на талията при мъжете надхвърля 94 cm, а при жените - 80 cm. 

То се свързва с повишен риск от развитие на много цивилизационни заболявания, включително инсулинова резистентност, диабет от втори тип, липидни нарушения, атеросклероза, както и сърдечни заболявания и инсулт. Освен това прекомерното натрупване на мазнини в торса способства за развитието на неалкохолна мастна болест на черния дроб, която заплашва с цироза и отказ на този жизненоважен орган.

Натрупването на мазнини по лицето може да предвещава хормонални проблеми

Прекомерното натрупване на мазнини в областта на лицето се среща предимно при хора със затлъстяване. Самото затлъстяване увеличава риска от развитие на много заболявания, включително хипертония, диабет, атеросклероза, инсулт или инфаркт. 

Лицевите мазнини се натрупват не само под кожата в областта на бузите и челото, но и в пространствата между основните структури на гърлото. Тя може да ги компресира, като благоприятства развитието на обструктивна сънна апнея. 

Нелекуваната сънна апнея от своя страна е важен рисков фактор за хипертония, инсулт, исхемична болест на сърцето, инфаркт и сърдечна недостатъчност, както и за аритмии, включително предсърдно мъждене.

Натрупването на мазнини в областта на лицето също може да бъде симптом на синдрома на Кушинг. Това е сериозно ендокринно заболяване, при което се наблюдава прекомерно повишаване на нивата на кортизол в кръвта. 

Излишните мазнини обикновено придават на страдащите много характерна луновидна форма на лицето. Тя се натрупва и в областта на торса и шията, докато горните и долните крайници обикновено са непропорционално тънки. Нелекуваната болест на Кушинг може допълнително да доведе до сърдечни проблеми, електролитни нарушения, диабет, мускулна слабост и болки в костите. 

Затлъстяване: Шокираща оценка и прогноза за света

Мазната шия насърчава развитието на атеросклероза

Прекомерното натрупване на мазнини в областта на шията се проявява както като образуване на т.нар. втора брадичка, т.е. натрупване на мазнини под челюстта, така и като разширяване на цялата шия. 
Проучванията показват, че само обиколката на шията, подобно на обиколката на корема, е много полезен инструмент за оценка на риска от затлъстяване. 

При здрави хора тя не трябва да надвишава 35,5-37 см при мъжете и 32-34 см при жените. Стойности, надвишаващи 43 см при мъжете и 41 см при жените, са показателни за затлъстяване и предразполагат към развитие на много сериозни заболявания, включително диабет тип две, липидни нарушения и атеросклероза. 

От мастната тъкан, натрупана в областта на шията, се отделят повече свободни мастни киселини в сравнение с тази, разположена в долните части на тялото. Това води до увеличаване на производството на липопротеини с много ниска плътност (т.нар. "лош" холестерол) в черния дроб. 

Те способстват не само за образуването на атеросклеротични плаки, но и за чернодробна стеатоза и чернодробна дисфункция. За да се влошат още повече нещата при хората със затлъстяване, мазнините в областта на шията не се натрупват само под кожата, но обграждат и структури от вътрешната страна, като например дихателните пътища. Това може да стимулира хъркането и развитието на обструктивна сънна апнея.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес