Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Напитката за дълголетие, която всички възрастни хора трябва да пият

25 юли 2024, 15:12 часа

Учени от Обединеното кралство проведоха проучване и установиха коя напитка активира мозъка и предотвратява свързаните с възрастта заболявания и насърчава дълголетието. Ето какви са ползите от черния чай за тялото на възрастните хора, какви заболявания лекува, според изданието The Health Site.

Как черният чай влияе на здравето на възрастните хора: изследване на учени

Учени от университета в Нюкасъл проведоха интересно проучване, в което анализираха навиците за пиене на чай на възрастни хора над 85 години. Учените публикуваха резултатите от своя експеримент на страницата на изданието BMC Nutrition. В статията се съобщава, че честата консумация на черен чай намалява риска от развитие на деменция и болестта на Алцхаймер.

Впоследствие е проведено друго проучване относно ефектите на чая върху възрастните хора. По време на експеримента се оказа, че тези, които пият най-малко пет чаши от напитката на ден, имат значително по-добра памет и концентрация от тези, които не обичат да пият чай.

Лекар: Не сърцето, а този орган е "виновен" за дълголетието 

Освен това възрастните хора, които се наслаждават на напитката, имат по-добри психомоторни функции, движенията им са по-прецизни и реакциите им са много по-бързи при изпълнение на сложни задачи. Учените предполагат, че повишената умствена активност и подобрените когнитивни функции се дължат на състава на черния чай. Има и предположение, че в допълнение към напитката, пиенето на чай влияе върху подобряването на благосъстоянието.

Какви са ползите от черния чай за цялостното здраве на организма?

Тайната на ползите от черния чай се крие в мощния състав от антиоксидантни вещества, съдържащи се в чаените листа. Антиоксидантите, флавоноидите, катехините и полифенолите поддържат цялостното здраве на организма на правилното ниво. Антиоксидантните съединения предотвратяват възпалителните процеси в тялото, като по този начин предпазват от преждевременно стареене и рак.

Една чаша черен чай осигурява една трета от дневните нужди на тялото ни от полифеноли. Според резултатите от научни изследвания полифенолите могат да предотвратят следните заболявания:

  • атеросклероза;
  • диабет;
  • хипертония;
  • рак.

Танинът, съдържащ се в напитката, има положителен ефект върху червата, поддържа баланса на микрофлората, също така намалява чревната активност и улеснява уринирането.

Напитката е много полезна и за здравината на костите и зъбите, тъй като съдържа флуорид, който противодейства на кариеса. Не бива обаче да прекалявате с употребата на напитката, тъй като може да потъмнее зъбния ви емайл.

Най-добрият зеленчук за дълголетието - яжте го 3 пъти седмично

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес