Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Намалява смъртността 8,5 пъти: най-лесният начин за предотвратяване на тежък COVID

18 септември 2022, 07:50 часа

Промиване два пъти дневно на носната кухина с мек физиологичен разтвор скоро след положителен тест за COVID-19 може значително да намали случаите на хоспитализация и смърт, съобщават изследователи.

Учените казват, че техниката, която може да се използва у дома чрез смесване на половин чаена лъжичка сол и сода за хляб в чаша преварена или дестилирана вода, е безопасен, ефективен и евтин начин за намаляване на риска от тежко заболяване и смърт от коронавирусна инфекция, пише Science Daily.

„Това дава допълнителна хидратация на синусите и ги кара да функционират по-добре“, казва д-р Ейми Бакстър, специалист по спешна медицина в Медицинския колеж на Джорджия към университета Аугуста и автор на изследването, публикувано в Ear, Nose & Throat Journal.

„Открихме 8,5-кратно намаление на хоспитализациите и липса на смъртни случаи в сравнение с контролната група“, допълва Ричард Шварц, завеждащ отделението по спешна медицина на Медицинския колеж в Джорджия и старши автор на изследването.

Учените установили, че по-малко от 1,3% от 79-те участници на възраст 55 и повече години, които се включили в изследването в рамките на 24 часа след положителен тест за COVID-19 между 24 септември и 21 декември 2020 г., са били хоспитализирани. Никой от тях не починал.

За сравнение, 9,47% от пациентите били хоспитализирани и 1,5% починали в група с подобни демографски данни, докладвани от Центровете за контрол и превенция на заболяванията през същия период от време, започнал около девет месеца след първото появяване на епидемията от SARS-CoV-2 в САЩ.

Лекарите започнали да използват простия метод, когато ваксината все още била далече. Промиването на носа било един от малкото доказани начини за борба със смъртоносната болест, спомня си Ричард Шварц. Първите ваксини срещу COVID-19 започнали да се използват в САЩ през декември 2020 г., а лекарството ремдесивир било одобрено едва през октомври 2020 г.

Според медиците слабият физиологичен разтвор предотвратява въвеждането на шиповидния SARS-CoV-2 вирус в клетката чрез мембранния протеин – ACE2 рецептора, който е входната точка на инфекцията. Повечето от тези рецептори са разположени в носната кухина, устата и белите дробове.

Други изследвания показали, че промиването на носоглътката може да бъде ефективно също за съкращаване на продължителността на обикновена настинка и грип.

Процедурата за промиване на носа има хилядолетна история в Югоизточна Азия. Според американските лекари именно това може да е причината за по-ниската смъртност от COVID-19 в страни като Лаос, Виетнам и Тайланд.

Лекарите препоръчват започване на промиване на носа при пациенти с положителен резултат от теста в ранния стадий на заболяването.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Сериозен ръст в броя на новите случаи на COVID-19, увеличават се и починалите

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес