Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-важните билки за здрава и силна имунна система

30 ноември 2021, 09:05 часа

Когато имате настинка, лекарствата в аптеката често са безполезни и дори ни вредят. След един вид купуваме друг вид хапчета и след това купуваме отново. Понякога се харчат пари, но ефектът не е добър. За щастие има и друг вариант - древен билков опит. Защо днес, когато в аптеката има различни лекарства, билковите формули усложняват живота ни? Можем да се почерпим и с химически продукти от аптеките, но дори и да има шанс, най-добре е вместо тях да използваме билки.

Преди много години лечението можеше да се използва само с природни средства: упражнения, отвари, лечебни билки, мед и други пчелни продукти. Хората не са толкова болни, колкото сега, а са здрави и силни. Могат ли природните лекарства да излекуват настинката ви днес? През зимния период е вероятно краката ви да измръзнат и да се намокрят с пропити от дъжд обувки. В метрото и автобусите хората започват да кашлят и кихат и дойде епидемията от вирусна инфекция.

Ние носим отговорност да предпазваме тялото си от болести. Всеки има имунитет, ако е силен, нищо не може да ни разочарова. Но когато защитната способност е намалена, може да се развие всяка болест. Грипът е най-невинното страдание. Ето защо, за да избегнем имунодефицит, трябва да приемаме лекарствени препарати, които се наричат ​​имуностимуланти, имуномодулатори или адаптогени. Те повишават защитните способности на организма.

Какви са тези билки? Има много от тях и всеки може да избере вида, който го кара да се чувства най-добре. Една билка, която е важна за здравето, е шизандра (китайска лимонена трева). Това е многогодишна лоза с височина 8-15 м. Както практикуващите китайска медицина, така и тибетските лами смятат, че лимонената трева е първокласно лечебно растение. Препарат, получен главно от семена, премахва умората, летаргията, лошото настроение и помага за лечение на депресия. Подобряване на ефективността и активиране на дейността на мозъчните клетки.

При пневмония те могат да облекчат нощното изпотяване и да намалят отделянето на белодробен секрет и да стимулират възстановяването на чернодробните клетки след хепатит. Те повишават толерантността на организма към стрес-физически и психологически и намаляват токсините. Инхибира процеса на затлъстяване.

Китайската лимонена трева може да компенсира щетите, причинени от консумацията на повече алкохол, захар и кафе. Има и защитен ефект върху токсичните вещества (радиоактивно замърсяване и рентгеново лъчение, химически отрови, прах). Как левзеята повишава имунитета? Рядкото и ендемично растение левзея или елен корен расте само при специални условия на голяма надморска височина и някои високопланински райони. Под формата на хранителни добавки може да подобри имунитета на организма и да координира работата на хормоните, сърдечно-съдовата, нервната и храносмилателната системи.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес