Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-добрите домашни лекове при болки в ушите

11 ноември 2021, 09:06 часа

Възпалението на ухото може да бъде много неприятно, така че ако се борите с него, определено търсите облекчаване на болката. Какво е най-доброто за отит и домашните лекарства помагат ли?

Болка в ушите - домашни средства

Ако се чудите кое е най-доброто за възпаление, имаме добри новини за вас. Лекарствата, отпускани по лекарско предписание, невинаги са необходими и при леки случаи на ушни инфекции е достатъчно да използвате домашни средства за лечение на отит, за да се справите с това неприятно неразположение.

1. Компреси

Топлите компреси могат да облекчат ухото ви за известно време. Важно е обаче да премахнете излишната топла вода от компреса и, разбира се, да го поставите в ухото за няколко минути. Специалистите обясняват, че този метод помага за размекване на задръстванията в ухото. Компресите също могат да се редуват между топли и хладни, или само студени в случай на треска.

2. Спете без натиск върху ухото

Световноизвестна компания, специализирана в разработването на слухови апарати, подчертава, че седналото положение значително облекчава симптомите и улеснява заспиването. Това позволява на течността, която се събира в ухото, да се оттича и намалява налягането в средното ухо. Ако не можете да спите в тази поза, опитайте да облегнете главата си на няколко възглавници, за да останете по-изправени и да подобрите дренажа на ушите.

3. Болкоуспокояващи без рецепта

Американската академия по педиатрия препоръчва използването на болкоуспокояващи като ацетаминофен или ибупрофен за намаляване на болката в ушите. Трябва обаче да се помни, че някои лекарства - например аспирин, не се препоръчват за деца под 16-годишна възраст.

4. Чесън

За да намалите болката в ухото, се препоръчва да ядете суров чесън. Чесънът се използва при болки в ушите от дълго време, главно поради съдържанието на алицин, който помага в борбата с бактериалните инфекции. Въпреки това, ако приемате лекарства, би било добра идея да обсъдите това с Вашия лекар, тъй като чесънът може да промени ефекта на антибиотиците.

5. Джинджифил

Джинджифилът има и естествени противовъзпалителни свойства. За да облекчите болката, можете да опитате да смачкате джинджифила, да го комбинирате с горещ зехтин, да го отцедите и след това да го намажете около ухото. Важното е, че не трябва да слагате джинджифила директно в ухото си.

Вече знаете кои естествени и домашни средства за лечение на болки в ушите са най-добри и какво да правите, ако инфекцията не изчезне от само себе си в рамките на три дни. Така че, ако страдате от лека инфекция, опитайте компреси, пийте по-малко болкоуспокояващи и спете в правилната поза. Стискаме палци възпалението да изчезне завинаги!

Анита Найденова
Анита Найденова Отговорен редактор
Новините днес