Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На кой ден започва да действа антибиотикът?

30 септември 2021, 08:15 часа

Заболяванията, причинени от патогенни бактерии, се лекуват с прием на антибиотици. Лечението и контролът върху редица болести и състояния в медицината са немислими без приложение на антибиотици. След откритието им е предотвратена кончината на милиони хора и намалена смъртността в световен мащаб. Полезно е да знаем, че те са ефективни само при бактериална инфекция и нямат отношение към вирусните заболявания. Чрез инхибиране на активността и растежа на бактериите подпомагат оздравяването.

Видове антибиотици

Появяват се системно нови поколения антибиотици, които са по-добри от предходните, по-пречистени, с по-малко и по-леки странични ефекти. Най-общо антибиотиците се делят на такива с тесен и такива с широк спектър на действие. В най-добрия случай причинителят е известен и се прилага антибиотик с тесен спектър на действие, насочен специално към конкретния причинител. В идеалния вариант предписването на антибиотик се основава на извършена антибиограма при изолиране на бактерии от урокултура, хемокултура, копрокултура от посявка на гърлен/назален/вагинален и т.н. секрет. Изследва се чувствителността към антибиотици на съответния бактериален щам и се предписва този медикамет, който е показал най-добро действие спрямо откритите бактерии. Пациенти, на които приеманите антибиотиците не действат, задължително се нуждаят от антибиограма, тъй като се подозира резистентност – тоест нечувствителност на бактерията към приемания от лекуваното лице антибиотик, което обрича лечението на неуспех и не води до подобряване на състоянието. Ако приемате антибиотици и не отбелязвате подобрение, обърнете се към лекуващия ви лекар за назначаване на това изследване. Кога обаче трябва да усетите подобрение?

Кога започват да действат антибиотиците?

Ако е назначен точният антибиотик, позитивният терапевтичен ефект от приема на лекарството трябва да се почувства от пациента до 3 дни, а самият антибиотик започва да действа от момента на попадането му в организма. В случай, че не се наблюдава подобрение до третия ден от приема, следва да се извършат допълнителни изследвания, както и антибиограма, за да се открие правилното лечение.

Върху скоростта на действието на антибиотика оказват влияние и възрастта, тежестта на заболяването, състоянието на имунната система на пациента. По правило млади пациенти с по-леко протичащи заболявания и силна имунна система се повлияват много по-лесно и по-рано от приема на антибиотици. Скоростта на действие и появата на първи признаци на подобрение зависи и от самото заболяване. При бронхит обикновено е нужен около ден, при ангина – 2-3 дни. Болката и кашлицата могат да останат, но понижаването на температурата е сигурен признак, че антибиотикът действа. Това трябва да следите – движението на температурата и нейното нормализиране без средства за понижаването ѝ.

При липса на позитивен отговор от страна на пациента и подобряване на състоянието до 3 дни приемът на съответния антибиотик е безполезен и дори опасен. Необходимо е да бъде сменен с друг, подходящ за конкретния пациент и бактериалната му инфекция. Ако почувствате подобрение, не преустановявайте лечението. Важно е да го продължите толкова дълго, колкото ви е предписан от лекуващия лекар. В противен случай създавате опасност от развитие на резистентност, което е опасно, тъй като води до неефективност на антибиотици при вас при прилагането им в бъдеще.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес