Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мозъкът и старостта - факти и съвети

02 септември 2024, 07:45 часа

С напредването на възрастта е естествено да нарастват опасенията, страховете, а и пък и, обективно погледнато – реалните, действителни рискове за здравето на нашия мозък. Въобще и по принцип стареенето, а по-точно казано: застаряването на такъв фин и деликатен орган като мозъка е сложен и понякога недобре разбран процес, обкръжен от много митове, откровени неистини, а в най-добрия случай - от противоречива информация. Затова е твърде важно да разграничаваме истината и неверните схващания за стареенето на този орган.

Д-р Руй Араужо, вицепрезидент на Португалската асоциация по неврология, разяснява истините и митовете за мозъка.

Разпространени митове

В напреднала възраст мозъкът не може да учи нови неща – това не е вярно!

Когато остаряваме, естествено е да има някои промени в работата на мозъка, като например намаляване на скоростта на обработка на информация или пропуски в паметта. Въпреки това, благодарение на невропластичността на този орган, тоест на неговата способност да се променя и приспособява цял живот, хората са в състояние да придобиват нови знания дори в напреднала възраст.

Деменцията е неизбежна с напредване на възрастта – това не е вярно!

Въпреки, че случаите на деменция се увеличават с възрастта, не всички възрастни хора развиват това състояние. Чрез по-здравословни ежедневни навици е възможно да се намалят шансовете да страдате от някакъв вид деменция, като болестта на Алцхаймер. В допълнение към другите превантивни мерки, ранното лечение на състояния като високо кръвно налягане, диабет и депресия може да помогне за намаляване на риска от развитие на деменция.

Мозъкът не произвежда нови клетки – това не е вярно!

Мозъкът е способен да произвежда нови клетки през целия живот чрез процес, наречен неврогенеза. Допреди време се смяташе се, че неврогенезата възниква само по време на развитието на мозъка - но последните проучвания показват, че това е процес, който протична постоянно и непрекъснато. Капацитетът на мозъка да произвежда нови клетки има тенденция да намалява с остаряването, но физическите упражнения, адекватният сън, наред с други здравословни навици, помагат това развитие да продължи дори в напреднала възраст.

Известни факти

Мозъкът намалява с възрастта – това е вярно!

Мозъкът има тенденция да се свива с напредване на възрастта, процес, известен като мозъчна атрофия. Мозъчната атрофия е естествена и настъпва постепенно с течение на времето, но скоростта и мащаба на този процес зависят от индивидуалните особености на човека. Обикновено мозъкът започва да се свива в периода 30-40-годишна възраст и това се засилва на около 60 години. Мозъчната атрофия не се случва във всички области наведнъж - някои се свиват повече и по-бързо от други. Обикновено най-засегнати са фронталният и темпоралният лоб.

Стимулирането на мозъка е от съществено значение за забавяне на старостта – това е вярно!

Мозъчната стимулация води до физически промени, като укрепване на връзката между невроните и производството на нови клетки. Тези промени спомагат за предпазването на мозъка от стареене, подобрявайки когнитивната функция в по-напреднала възраст. Освен това, мозъчната стимулация също помага за предотвратяване на невродегенеративни заболявания. „Предизвикателства“ като четене, учене, наред с други умствени упражнения, са някои от удачните способи да стимулирате мозъка си.

Физическата активност помага да поддържате мозъка активен – това е вярно!

Редовните спортове, например аеробиката, увеличават размера на хипокампуса, който е областта от мозъка, отговорна за ученето и паметта. Чрез увеличаване на притока на кръв към органа повече кислород и хранителни вещества се доставят до вече наличните мозъчни клетки, което стимулира растежа също и на нови нервни клетки. Освен това, този процес улеснява производството на невротрансмитери като серотонин и норепинефрин - които правят по-интензивна обработката на информация и подобряват настроението.

Внимание! Тази статия е само за информация. Не се самолекувайте и винаги се допитвайте до медик-специалист!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес