Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Може ли супата да се претопля 2 пъти?

11 септември 2024, 12:06 часа

Всяка домакиня претопля супата - но правилно ли е това. Оказа се, че супата, приготвена за бъдеща консумация, не може просто да бъде извадена от хладилника и затоплена след това.

Може ли супата да се затопля повторно?

Експерти от уебсайта BBC Good Food казват, че всички остатъци, включително супа, които се съхраняват в хладилника, трябва да се изядат в рамките на два дни. Важно е също така да разберете колко време да затопляте супата на котлона или в микровълновата, за да запазите вкуса и безопасността на храната – важно е да не заври, а да спрете, когато ястието стане горещо. Идеалната температура е 70ºC. Микровълновата фурна не затопля храната равномерно, така че след загряване трябва да извадите купа със супа и да я разбъркате, вместо да я връщате отново във фурната.

Здравен съвет за деня, 9 септември: Лекар: Яжте тази супа всеки ден, тя чисти червата и черния дроб 

В допълнение, експертите отговориха на въпроса, възможно ли е да претоплите супата в същия съд, в който е приготвена? Отговорът е не, по-добре е да извадите този съд, да изсипете супата на порции в по-малък (например в тенджера) и да го поставите на огъня. Това правило е свързано с факта, че колкото по-често загрявате и след това охлаждате храната, толкова по-бързо тя ще се развали поради образуването на вредни бактерии в нея. 

Ако трябва да охладите супата по-бързо, тогава помнете прост лайфхак - ако разбъркате ястието, температурата ще падне по-активно. Най-лошият вариант е да оставите супата за една нощ направо в кухнята, за да изстине. В този случай образуването на някои патогенни бактерии е неизбежно, така че е по-добре да изчакате ястието да се охлади и да го поставите в хладилника.

Полезни свойства на супата

Супата, богата на хранителни вещества, затопля стените на стомаха и стимулира секрецията на стомашен сок. По този начин можете безопасно да подготвите храносмилателната си система за по-висококалорично второ ястие.

Това ястие е по-полезно за деца, чийто растящ организъм се нуждае от хранителни вещества. Възрастните, особено тези с наднормено тегло, могат да откажат този вид обяд в полза само на основния.

Най-здравословна е зеленчуковата супа, приготвена в слаб бульон. Например зелева супа, рибена супа или вегетариански супи-пюрета. Лекият пилешки бульон може да успокои кашлицата и други симптоми на настинка.

Когато приготвяте супа, трябва да използвате пресни и сезонни зеленчуци. За да сте сигурни, че ще се загубят възможно най-малко полезни витамини, трябва бързо да поставите нарязаните зеленчуци във вряща вода. След това супата трябва да се готви под затворен капак, така че кондензът, който отнася част от полезните вещества, да се оттича от капака обратно в тенджерата.

За да направите супата си богата на витамини, добавете към нея повече различни зеленчуци и не гответе супата твърде дълго (оптимално не повече от 15 минути). Добавете зеленчуци един по един в зависимост от скоростта на готвене - първо картофите и морковите, а накрая тиквичките и броколите. Варете супата на тих огън и не я преварявайте. Добавете зеленчуци към супата непосредствено преди сервиране, вече в чинията, тогава всички витамини ще бъдат запазени в нея.

Защо хитрите готвачи слагат кубчета лед в супата?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес