Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Може ли ябълките да навредят на здравето - кой НЕ трябва да ги яде

14 септември 2024, 12:45 часа

Ябълките са едни от най-здравословните и достъпни плодове. Те не съдържат целия набор от витамини, необходими за функционирането на нашето тяло, но в същото време полезните вещества в състава им представляват успешна комбинация, съобщава руският лекар д-р Светлана Куприна. Но въпреки ползите си, ябълките могат да навредят на здравето. Лекарят коментира кой не трябва да ги яде.

Ябълките не са полезни за всички, а в някои случаи дори имат противопоказания.

Кой не трябва да яде ябълки и каква опасност представляват за здравето?

Зелените ябълки се считат за най-здравословни. Алергичните реакции се появяват по-рядко при консумацията им. Те съдържат повече ябълчена киселина, която подобрява храносмилането. В състава им също така има повече витамин С и те се отличават с по-нисък гликемичен индекс.

Ябълки - кога са вредни и кога трябва да се ядат

Лекарят споделя и кога не трябва да ядете ябълки:

  •  Ако тези плодове причиняват алергии.
  • При обостряне на заболявания като гастрит, колит, пептична язва, холецистит и др.
  • При повишени нива на глюкоза или диабет. В тези случаи се препоръчва да се избягват червени и жълти сортове ябълки.

Лекарят препоръчва да се обърне специално внимание на външния вид на плода и неговия произход. Най-полезни са местните сортове ябълки. Всички вносни плодове се третират с химикали, за да се удължи срокът им на годност. Ябълките с вдлъбнатини и пукнатини по повърхността могат да бъдат опасни. В тях могат да се размножават чревни инфекции и гъбички, което в крайна сметка може да доведе до отравяне. Но най-сериозната опасност представляват ябълките с пеницилиево гниене. Те натрупват токсина патулин. Той има мутагенно и генотоксично действие и се запазва при преработка (в сокове, конфитюри, пюрета и др.).

Също така трябва да се придържате към нормата за консумация на ябълки (не повече от 2 на ден), тъй като съдържащият се в тях пектин може да причини дисбаланс на чревната микрофлора, ферментация в червата и метеоризъм.

Благодарение на витамините и минералите в състава си, ябълките укрепват сърдечно-съдовата система и подобряват мозъчната функция, помагат при стрес и умора. За да намалите нервната възбудимост като цяло, се препоръчва да включите в диетата си храни като зрели сладки ябълки, аспержи, сладки портокали, пресни червени моркови, тиква, цвекло и целина, казва специалистът. Освен това ябълките спомагат за повишаване нивата на хемоглобина, което е полезно при анемия и след голяма кръвозагуба, премахват излишната сол и вода от тялото, помагат за понижаване на кръвното налягане, поради което са полезни за пациенти с хипертония.

Помагат ли ябълките за отслабване?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес