Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Може ли да се ядат маслини при подагра

05 октомври 2024, 08:00 часа

Подаграта е хронично заболяване, което се проявява с болезнено възпаление на ставите. Най-често засегнатата става е тази в основата на палеца на крака, като болката може да бъде изключително силна и дори лекият допир да предизвиква сериозен дискомфорт. Това ограничава движенията на пациента, води до обездвижване и съпътстващи здравословни проблеми.

Тъй като подаграта е хронично състояние, което протича с редуващи се периоди на обостряне и ремисия, много пациенти търсят начини да намалят честотата на тези обостряния. Промяната в начина на хранене и въвеждането на полезни храни в менюто може да бъде от огромно значение за страдащите от това заболяване. Маслините са една от тези храни, които не само не влошават състоянието при подагра, но дори могат да помогнат за облекчаване на симптомите.

При подагра - топло или студено се препоръчва?

Как маслините помагат при подагра?

Основната причина за подаграта е натрупването на пикочна киселина в кръвта, която се кристализира и се отлага в ставите. Това състояние се нарича хиперурикемия. Причините за натрупване на пикочна киселина могат да бъдат както генетични, така и свързани с начина на хранене и приема на някои медикаменти. Храненето играе ключова роля, тъй като приемът на храни, богати на пурини, може да доведе до повишаване на пикочната киселина в кръвта.

Маслините обаче са храна, която е препоръчителна за хора с подагра. Те са богати на полифеноли – вещества с противовъзпалителни свойства, които могат да облекчат симптомите на възпалението в ставите. Един от полифенолите, съдържащи се в маслините, действа подобно на ибупрофен и помага за намаляване на възпалението и болката. Това прави маслините ценен съюзник в борбата с подаграта и други възпалителни ставни заболявания като ревматоиден артрит.

маслини

Маслините като част от здравословна диета

Редовната консумация на маслини и зехтин, произведен от тях, е свързана не само с облекчаване на възпаленията, но и с други ползи за здравето. Маслините са богати на антиоксиданти, които подпомагат работата на сърцето и поддържат костите здрави. Също така, зехтинът е чудесен източник на здравословни мазнини, които могат да намалят риска от сърдечни заболявания – проблем, който често съпътства хората с подагра.

Освен маслините, има и други храни, които могат да се добавят към менюто на хора с подагра за облекчаване на симптомите. Такива са ябълковият оцет, лимоновият сок, горските плодове, както и храни, богати на фибри. Всички тези продукти спомагат за понижаване на нивата на пикочната киселина в кръвта и намаляване на риска от нови пристъпи.

Имаме подагра или нямаме - как да разберем отговора?

Чай от маслинови листа – алтернативен метод за облекчаване на подагра

Освен самите маслини, полезни за страдащите от подагра са и маслиновите листа. Те могат да се използват за приготвяне на чай, който също има противовъзпалителни свойства. Този чай се приготвя чрез накисване на сушени или пресни листа във вряла вода за около пет минути. Някои хора дори използват маслинови листа като компрес за налагане на възпалените стави.

Подаграта е болезнено и хронично заболяване, но с правилната диета и включването на определени храни като маслините може значително да се облекчат симптомите. Маслините не само помагат за намаляване на възпалението и болката, но също така допринасят за цялостното здраве на организма. В комбинация с други здравословни храни и напитки, като чай от маслинови листа, те могат да се превърнат в незаменима част от менюто на хората, страдащи от подагра. Важно е обаче всеки да се консултира с лекар, преди да прави значителни промени в хранителния си режим, за да се увери, че те са подходящи за неговото индивидуално състояние.

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес