Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Може ли да се ядат картофи всеки ден?

21 септември 2024, 13:45 часа

Много хора обожават картофите. Предпочитат ги в различни форми: варени, пържени, печени и ги консумират ежедневно. Но полезно ли е този зеленчук да се включва в ежедневната диета. Изданието The Health Site дава отговор на този въпрос.

Картофи - трябва ли да присъстват в ежедневната диета?

Картофите не трябва да се ядат твърде често, според здравния портал. Причината е излишното нишесте и въглехидрати. В пържените картофи освен нишесте има и много мазнини. Яденето на големи количества картофи всеки ден може да доведе до наднормено тегло и загуба на инсулинова чувствителност.

Трябва ли напълно да се откажете от картофите?

Всички тези горепосочени недостатъци не означават, че картофите трябва да бъдат напълно изключени от диетата. Те могат да се консумират 1-2 пъти седмично. С такава честота на консумация зеленчукът ще бъде от полза за тялото. Грудките съдържат голямо количество важни компоненти: фибри, калций, фосфор, магнезий и др.

Засадете това след картофите и реколтата ще бъде 2 пъти по-богата

Ползи от картофите

Един необелен картоф съдържа няколко грама фибри, но яденето на зеленчука с кората е още един допълнителен грам, който може да ви помогне да достигнете препоръчителното количество фибри (25 до 38 грама на ден). И това насърчава редовното изпразване на червата. Накратко, по-малко вероятно е да получите запек, ако ядете картофи с кората, както и други богати на фибри храни като зеленчуци, плодове, бобови растения и пълнозърнести храни, съобщава изданието. 

Според проучване на LWT от 2020 г. , варените картофи създават бавно смилаемо и устойчиво нишесте. Това в крайна сметка забавя храносмилането и усвояването на въглехидратите. Според проучване от 2018 г. в списание Nutrients , ако храната ви включва картофи, може да се чувствате по-сити и удовлетворени по-дълго. В крайна сметка може да е по-малко вероятно да преядете или да пожелаете лека закуска след основното си хранене. 

Целите картофи съдържат устойчиво нишесте, което ферментира от бактерии в дебелото черво. Според проучване от 2019 г. в American Journal of Potato Research, това означава, че картофите се считат за пребиотици, така че те хранят добрите бактерии в червата ви. Яденето на цели картофи и други хранителни източници на пребиотици, като чесън, помага за поддържането на здрав микробиом, подобрява храносмилането и поддържа имунитета. 

Картофите са богати на калий, минерал, който поддържа вашите нерви, мускули, бъбреци и сърце. Калият също играе ключова роля в регулирането на кръвното налягане. Един картоф е добър източник на калий.

Лекар: НЕ яжте картофи, ако страдате от това

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес