Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

26 април 2024, 18:02 часа

Лечението на хроничен запек изисква постоянство. Когато човек е упорит и най-елементарните средства дават резултат.

Повечето хора са се сблъсквали със запек, през един или друг период от живота си, и знаят колко болезнено може да бъде това състояние. Една немалка част от тях днес се опитва да се справи с хроничен запек. Според  гастроентеролозите едно изхождане време е достатъчно, за да стане запека хроничен запек.

Не бива да се пренебрегва и факта, че нелекуваният запек се явява и и причина за такова животозастрашаващо състояние, като рак на стомаха.

Хроничният запек е най-честото оплакване, с което хората се обръщат към проктолог. Именно периодичното задържане на изпражненията провокира появата на повечето чревни заболявания, включително хемороиди, анални фисури, проктит, рак на стомаха, дебелото черво и други.

Симптоми на запек

Хроничният запек има както преки, така и непреки клинични прояви. При продължително задържане на изпражненията организмът се отравя. Много хора не осъзнават, че такива прояви като например чувство на слабост и постоянна умора, нарушения на съня и главоболие могат да бъдат свързани именно с лоша функция на червата.

При запек чревната микрофлора се променя. Това намалява активността на бифидобактериите и лактобацилите, които поддържат микробиоценозата на стомашно-чревната лигавица. Полезната микрофлора подпомага дейността на цялата имунна система на човека.

Обърнете внимание на следните признаци и симптоми на запек:

  • липса на изпражнения за повече от 48 часа;
  • дискомфорт в коремната област, който може да се прояви като болка с различна интензивност;
  • склонност към метеоризъм, особено след прием на тежки храни и газообразуващи продукти;
  • тежест в стомаха след хранене;
  • склонност към инфекциозни и възпалителни процеси, чести остри респираторни вирусни инфекции;
  • появата на кожни проблеми, области на възпаление и напукване;
  • физическа слабост, замаяност;
  • намалена работоспособност и обща устойчивост на тялото.

Ако имате такива признаци, е необходимо да се извърши диагностика и да се подобри работата на червата. Тези симптоми показват, че хроничният запек вече започва да води до неблагоприятни последици за здравето.

Когато изпражненията се задържат в дебелото черво, неговата функция се нарушава, настъпват патологични промени във всички части на храносмилателния тракт, а метаболитните продукти отравят предимно епителните клетки и кръвта. Ако забележите признаци на запек, трябва да се свържете с гастроентеролог или проктолог за назначаване на изследвания, поставяне на диагноза и лечение.

ЛАКСАРЕН АКТИВ на GREWIA е хранителна добавка, която спомага за мекото и удобно движение на червата. Билковите екстракти, включени в състава на ЛАКСАРЕН АКТИВ, имат лек стимулиращ ефект върху интерорецепторите на дебелото черво, повишавайки двигателната функция на стомашно-чревния тракт. ЛАКСАРЕН АКТИВ елиминира основните причини за чревната мудност и укрепва мускулите. ЛАКСАРЕН АКТИВ съдейства за нормализиране на стомашно-чревния мотилитет и установяване на редовно изхождане.

Причини за появата на запек

При запек чревната подвижност обикновено е намалена. Изпражненията остават в дебелото черво няколко дни, разтягат стените му, отделят токсични вещества и често причиняват характерна коремна болка. Това допринася не само за нарушаване на общото благосъстояние на човека, но и за постепенното отравяне на тялото и промяна в съотношението на полезни и опортюнистични микроорганизми.

Запекът може да се появи като самостоятелно заболяване или да бъде една от проявите на други патологии, включително заболявания на стомашно-чревния тракт. За да се разработи ефективно лечение, е необходимо да се проведе цялостен преглед и да се установят истинските причини за чревната дисфункция.

Следните фактори допринасят за развитието на хроничен запек:

  • големи интервали между храненията, които водят до стагнация на жлъчката и влошаване на храносмилателната активност на панкреатичните ензими;
  • липса на основни витамини и минерали в диетата;
  • навикът да похапвате в движение, докато гледате телевизионни предавания, скролвате из социалните мрежи и четете книги;
  • липса на растителни влакна;
  • стрес, нарушения на съня.

Хроничните заболявания на стомашно-чревния тракт, включително гастрит, панкреатит и стомашни язви, също допринасят за запек.

Диагностика на хроничен запек

При симптоми на хроничен запек трябва да се свържете с проктолог, гастроентеролог или терапевт. Специалистът ще прегледа медицинската история и ще избере подходящи диагностични методи.

Основни методи за изследване на запек:

  • иригоскопия и други методи за рентгеново изследване на червата;
  • колоноскопия;
  • копрограма (анализ на изпражненията);
  • изпражнения за окултна кръв;
  • вземане на биопсия на чревната лигавица с допълнителни цитологични и хистологични изследвания (ако е показано).

Рентгеновата диагностика позволява да се получи подробна информация за състоянието на дебелото черво, неговата перисталтика, наличието или отсъствието на стриктури (стеснения), новообразувания, вродени и придобити аномалии в развитието и зони на възпаление. По време на иригоскопия може да се открие чревна обструкция, която често се диагностицира при хора с остър запек.

При ендоскопско изследване на дебелото черво (колоноскопия) може да се извърши биопсия и други диагностични и терапевтични процедури. Получените резултати се използват за поставяне на точна диагноза, предписване на лечение и превантивни мерки.

Какви са големите ползи при запек от пиенето на чаша топла вода сутрин?

Всеки, без значение дали има запек или не, трябва да започне деня с чаша топла или гореща, но не и пареща вода сутрин. Това не важи само за хората с някои стомашно-чревни заболявания, като болест на Крон, които имат точно обратния проблем - прекалено редки изпражнения, не само сутрин, но и през целия ден.

Оптималната температура на водата трябва да е 40-42 градуса. Тези, които никога не са пили вода сутрин, е добре да започнат със 100 грама, не повече. Не забравяйте да пиете на малки глътки, но не и на един дъх. За другите нормата е 200 грама.

Може да се закуси след 15-20 минути или по-късно.

За хора с отстранен жлъчен мехур водата трябва да е със стайна температура.

Какъв е ефекта на топлата вода върху стомашно-чревния тракт, ако се пие сутрин и преди хранене?

Тази вода започва процеса на храносмилане след сън, активира жлъчния мехур, образувайки жлъчна течност, предотвратява запека и отпуска хранопровода, сфинктера и стомаха.

Трябва да се пие топла вода, вместо студена, не само сутрин, но и през целия ден. Такава вода ще намали натоварването на тялото от водоразтворимите токсини. Студената вода спазмира храносмилателните органи и забавя процеса на усвояване на храната.

Възможни усложнения при запек

Работата на червата оказва пряко влияние върху функциите на всички вътрешни органи и системи. Чревният епител има имунни защитни клетки, които не позволяват на инфекциозните патогени да проникнат вътре и да причинят развитието на заболявания. Именно в червата се извършва окончателното усвояване на хранителните вещества. Полезните микроорганизми, които са част от микрофлората, участват в синтеза на витамини, някои хормони и други важни елементи, необходими за случването на вътрешните биохимични реакции. Благодарение на червата, човешкото тяло непрекъснато се почиства от метаболитни продукти и потенциално опасни вещества.

Постоянният запек със забавена дефекация за повече от 48 часа води до интоксикация на тялото и може да допринесе за развитието на проктологични патологии. Поради гъстите и сухи изпражнения, чревните стени се увреждат, създавайки предпоставки за хроничен възпалителен процес.

Продължителният запек винаги води до усложнения на храносмилателната система:

  • възпалителни процеси (колит);
  • проктологични заболявания (хемороиди, парапроктит, болезнени анални фисури);
  • мегаколон дилатация (разширение) на дебелото черво);
  • чревна непроходимост;
  • исхемия на чревните стени;
  • пролиферация на епителни клетки, до образуването на туморни процеси;
  • отравяне на тялото поради образуването на канцерогени в червата;
  • развитие на дисбактериоза, намаляване на общата устойчивост на организма към инфекции и заболявания;
  • нарушение на качеството на усвояване на хранителните вещества.

Важно е да се определят истинските причини за запека, за да се избере правилната тактика за нормализиране на чревната функция и лечение на свързаните с нея заболявания.

Една от основните причини за хемороиди е хроничният запек. Това състояние повишава вътрекоремното налягане, разширява хемороидите и влияе негативно на кръвообращението на тазовите органи. Симптомите на запек не трябва да се пренебрегват поради неблагоприятните последици за здравето.

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес