Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Млечните храни могат да доведат до млечница при жените

22 юни 2022, 15:40 часа

Доктор Митра Дът, общопрактикуващ лекар и експерт по акушерство и гинекология, предупреди, че млечните продукти с високо съдържание на лактоза могат да позволят на Candida и други микроорганизми да растат, което води до млечница.

Д-р Дът посочва, че млечницата е инфекция с дрожди, която може да се прояви като „възпаление и сърбеж около гениталната област“ – и вашата диета може да допринесе за здравословното ви състояние. Хората, които имат млечница, могат да изпитат усещане за парене отдолу, подуване или течение, подобно на извара. В допълнение, към млечните продукти с високо съдържание на лактоза – като мляко, сирене, сметана и кисело мляко – рафинираните захари и въглехидрати могат да влошат симптомите.

„Всичко може да се яде умерено“, уточнява доктор Дът. "Но ако установите, че ядете твърде много от определена храна, това може да е началото на проблем."

Ежедневните продукти също могат да увеличат риска от развитие на млечница.

5 лесни домашни средства при вагинален дискомфорт

Доктор Дът предупреждава, че дори някои дрехи могат да допринесат за развитието на млечница. „Плътно прилепнали дрехи като бельо, чорапогащи и клинове могат да причинят триене“, каза доктор Дът. „Освен това е известно, че найлоновите материали задържат топлината. Поради тази причина дрехите, които са стегнати около областта на слабините, създават идеалната среда за развитие на гъбичките Candida.“

Ако сте склонни към млечница, доктор Дът препоръчва да изберете памучни чорапогащи и бельо. „Разбира се, също така се уверете, че перете бельото и чорапогащите след всяко носене“, добавя тя. Дори овлажняването на тялото може да доведе до млечница, ако наруши pH баланса на тялото.

„Овлажнителите са предназначени за външна употреба и никога не трябва да се прилагат вътрешно върху тялото“, каза д-р Дът. „Особено важно е да не ги прилагате никъде близо до вулвата или вагиналния канал, защото ще предизвикат дразнене. Душовете за баня могат също да доведат до млечница, тъй като „често съдържат съставки като сода за хляб, лимонена киселина и царевично нишесте“. Доктор Дъд уточни: „Тези съставки могат да повлияят на pH баланса на вагината, увеличавайки риска от инфекции с дрожди и инфекции на пикочните пътища (UTIs).

Как да се предпазим от гъбички в басейна?

„Помислете за английската сол и овесените вани като по-безопасна алтернатива.“ Доктор Самир Сангви, колега на доктор Дът, добавя, че някои жени просто са "по-податливи на млечница от други". 

Това се случва и ако наскоро сте приемали антибиотици или имате лошо контролиран диабет. Жените, които имат отслабена имунна система или използват парфюмирани продуктис също са по-склонни да развият млечница.

„Ако получавате млечница повече от четири пъти годишно, това е известно като хронична млечница“, каза доктор Сангви. „Ако изпитате това, бих препоръчал да посетите личен лекар или фармацевт или да посетите клиника за сексуално здраве.“

Хората се съветват винаги да завършват целият курс на лечение, който им се прилага, дори ако симптомите отшумят.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Мартина Лазаревич
Мартина Лазаревич Отговорен редактор
Новините днес