Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мед и канела: Доказаният убиец на тези здравни проблеми

11 февруари 2021, 07:30 часа

Чували ли сте, че чесънът може да излекува над 100 болести? Ако има друго народно средство, което може да се мери с него, то това е комбинацията от мед и канела. Тази смес се явява истинска панацея при редица здравословни проблеми ето и 5 от тях.

При нисък имунитет

Ако често боледувате от грип и настинка, трябва да подсилите слабия си имунитет. За тази цел на помощ идва медът с канела. Приемането на 1 ч.л. мед + ½ ч.л. канела всеки ден може да засили имунната ви система, както и метаболизма ви. Ако добавите в 200 мл топла вода същото количество от комбинацията, но прибавите и сока на половин лимон, ще прочистите всички системи в тялото си, изхвърляйки натрупаните токсини.

При лош дъх

Лошият дъх е проблем, който съпътства хора от различна възраст. Може да се дължи на много фактори, като много често главни виновници са бактерии в устната кухина. За да се справите с лошия дъх в чаша с топла вода поставете по 1 ч.л. мед и канела. Жабурете се с нея в продължение на 5-10 минути след измиване на зъбите. Правете ритуала 2-3 пъти в седмицата.

Срещу болки в гърлото

Антибактериалните, антимикробните и антивирусните свойства на сместа от меда и канелата помагат за лечение на проблеми с гърлото и инфекции в устната кухина. Най-добрият начин да се приготви смес от канела за промивка на гърлото е, като кипнете вода 300 мл вода с 2 ч.л. канела и добавите 1 ч.л. мед. Използвайте за гаргара на гърлото по 2 пъти на ден. Правете процедурата до изчезване на симптомите.  В случай на кашлица пък, можете да приемете 1 с.л. мед и 1 ч.л. канела. Не поглъщайте сместа, а я смучете. Това ще облекчи гърлото ви и ще ви помогне да изхвърлите по-лесно натрупан жилав секрет.

Комбинацията при мед и канела може да се използва за облекчението на още много оплаквания. Ползва се например при домашни маски за лице и е ефикасна в борбата с акнето.

При вътрешния прием на канела обаче трябва да помните, че тази подправка понижава кръвното налягане. Не е изключено също така да имате и алергия към канела. Затова преди да използвате подправката за пръв път, бъдете особено внимателни. Ако не се почувствате добре, преустановете употребата ѝ.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес