Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Маларията може да се ликвидира до 2040 г., смятат Бил Гейтс и ООН

29 септември 2015, 12:45 часа

Маларията може да бъде ликвидирана към 2040 година независимо от липсата на ефективна ваксина, от предишните неуспешни опити за нейното изкореняване и устойчивостта на болестта към лекарствени препарати, твърдят ООН и основателят на компанията Microsoft Билл Гейтс в доклад, цитиран от Associated Press.

Гейтс и специалният представител на генералния секретар на ООН по маларията Рей Чембърс заявили, че избавянето от паразитната болест може да спаси 11 милиона души и да донесе 2 трлн. долара икономическа полза. В документа основателят на Microsoft описва изкореняването на болестта като "единственото устойчиво решение".

В доклада се говори за необходимостта от удвояване на сумата за борба с маларията към 2025 година и търсенето на нови пътища за контрол на комарите, които са преносители на заболяването.

Около 500 000 деца умират от малария всяка година, но все още не е ясно дали броят на случаите се увеличава или намалява в отделните, най-опасни за заразяване страни.

Независимо от нормативното одобрение на първата в света ваксина срещу малария тя помага само на една трета от децата. Освен това е била установена устойчивост на маларията към много лекарствени препарати.

Експертът от Университета Куин Мери в Лондон Софи Харман смята, че подобна амбициозност в глобалната система за здравеопазване пропуска решаващия елемент за постигане на резултати.

"Големите и крещящи компании по борба със заболяванията пропускат реалната необходимост от финансиране на ежедневната система за здравеопазване", отбелязала тя.

Харман също така се съмнява, че срокът до 2040 година е реалистичен, като се отчитат предишните неизпълнени срокове по изкореняване на полиомиелита.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес