Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

30 април 2024, 10:10 часа

Много градинари обичат люляка, но не всеки знае, че този храст с красиви ароматни цветя е истински склад от полезни свойства.

Кои части от растението имат лечебни свойства?

Всички части на растението съдържат гликозида сирингин , естествено химично съединение, което е изолирано за първи път от кората на обикновения люляк. Това вещество все още не е напълно проучено, така че информацията за неговите полезни свойства варира от източник до източник. По-специално се отбелязва, че сирингинът има противовъзпалителни, имуномодулиращи, антихистаминови, тонизиращи, хепатопротективни, антиоксидантни и вероятно антидиабетни ефекти.

Люлякът ще издържи 2 пъти по-дълго във вазата, ако направите това

Известно е също, че сирингин се съдържа и в някои други растения - например в корените на глухарчето, корените и коренищата на Eleutherococcus senticosus, отбелязва руското издание Лента.

Заслужава да се отбележи, че традиционната медицина използва предимно цветя , както и пъпки и листа, рядко корени от люляк за медицински цели, но учените изучават именно кората на растението като източник на сирингин.

Използването на цветове от люляк в народната медицина

Отвара от цветя на люляк се използва в традиционната медицина като потогонно и диуретично средство при настинки и бъбречни заболявания. Инфузията на цветята лекува кашлица като бронхит, магарешка кашлица и белодробна туберкулоза. Инфузията се счита и за ефективно средство за лечение на малария (не само облекчава температурата, но и унищожава маларийните плазмодии).

Традиционната медицина широко използва цветове от люляк за лечение на различни заболявания, използва се за лечение на настинки и грип, както и за изплакване при възпалено гърло, ларингит и фарингит. При ставни заболявания, остеохондроза, радикулит, подагра, тинктурата се приема през устата и се използва за втриване в кожата; при трихофития третирайте засегнатите области с тинктура; прилагайте лосиони за натъртвания и рани; за разширени вени, избършете проблемните зони с тинктура.

Тинктура от цветя на люляк за външна и вътрешна употреба

Изсипете 50 гр сухи цветя в 0,5 л спирт или висококачествена водка, оставете на тъмно място при стайна температура за 2 седмици, прецедете. Приемайте през устата по 15-30 капки 3 пъти на ден половин час преди хранене - при заболявания на ставите и гръбначния стълб; 1 път на ден (вечер, преди лягане) по 1 чаена лъжичка в чай ​​с мед - при настинка и грип. Прилага се външно като лосион за втриване. Употребата на тази тинктурата перорално е противопоказана при хронични бъбречни заболявания, чревна атония, аменорея (липса на менструация), както и по време на бременност и кърмене. Предозирането може да доведе до отравяне, така че трябва стриктно да се придържате към дозировката и да не приемате тинктурата дълго време без почивка. Преди употреба се консултирайте с лекар.

Тинктура от цветя на люляк за външна употреба

Изсипете 100 гр свежи цветя в 0,5 л водка, оставете на тъмно място при стайна температура за 3 седмици, прецедете. Използва се само външно - за разтривки и компреси при заболявания на ставите и гръбначния стълб.

Здраве, късмет и пари носи това цвете, ако го поставите в дома


Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес