Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лоши навици, от които трупаш килограми

30 януари 2021, 22:50 часа

Много често старите и вкоренени с времето хранителни навици усложняват свалянето на излишните килограми. За да постигнете така желания ефект, ще бъде добре да се откажете или замените някои от тях. Замислете се добре за всичко, което ще намерите в написаното по-долу.

1. Изборът на бял хляб.

Изключително лош избор! Установено е, че включването на пълнозърнести храни в диетата помага за по-голяма загуба на мастна тъкан. Факторите, участващи в играта на килограми са много, но важното в случая е, че съдържанието на фибри в пълнозърнестите храни е повече и те имат по-голяма обща хранителна стойност.

2. Поставянето на ястията на масата. 

Със сигурност ще се изкушите да добавите още малко в чинийката си, ако купите и тавите са ви под ръка. Чрез проучване е доказано, че така се поема между 30 и 35 процента по-голямо количество храна! Но ако ви се наложи да отидете до кухнята за да вземете допълнително, вероятно бихте се замислили.

3. Големите порции.

Старайте се да ги отбягвате и заложете на по-малките. Дори бабите са ни казвали, че имаме нужда от толкова, колкото съберем в шепата ни. Лесно може да си сложите още храна в чинията, но не прекалявайте!

4. Малкото количество вода.

За да функционира правилно тялото и за да имате оптимално тегло, консумирайте достатъчно вода. Това е изключително важно условие! Можете да увеличите ефекта, като добавите лед. Експеримент в американски университет показва, че тези, които са инструктирани преди хранене да изпиват 2 чаши вода, са загубили от теглото си с 30% повече в сравнение с "жадните" участници в изследването.

5. Големите залъци.

Дъвчете бавно и се наслаждавайте на храната. Специалистите по клинично хранене са стигнали до извода, че тези, които се хранят бързо и с по-големи хапки, поемат на едно хранене с повече от 50% калории в сравнение с тези, които дъвчат бавно и хапват с по-малки залъци.

6. Късната вечеря.

Докато спи, вашето тяло е способно да "изгори" своята отпуснатост. Това обаче няма да стане, ако е твърде много заето с обработването на пълния ви стомах. Запомнете, че хората които си похапват след 22:00 часа, приемат точно тогава най-голямата част от калориите за деня и натрупването на излишната мастна тъкан става неусетно.

7. Погледът в кантара. 

Ако редовно поглеждате към кантара и следите килограмите си, ще засилите у вас стремежа към отслабване и няма да ви позволи да "измамите" вашата диета.

8. Изборът на плодови напитки.

Доста отдавна повечето барове и ресторанти забравиха за пресните плодове и предлагат напитки, съставени предимно от високофруктозен царевичен сироп, ароматизатори и сгъстители. Избягвайте да ги консумирате - никак не е добре за вашата талия!

Като заключение ще споменем:

Затлъстяването е много сериозен здравословен проблем и въобще е един от най-големите здравни проблеми на 21-ви век. Над половината население в България е с наднормено тегло, а около една четвърт страда от затлъстяване. То значително повишава риска от инсулт, инфаркт, висок холестерол, високо кръвно налягане, диабет и дори рак. Затова бъдете физически активни, поддържайте теглото си и си създайте правилни хранителни навици, които да следвате цял живот.

Анита Найденова
Анита Найденова Отговорен редактор
Новините днес