Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Леща или боб - кое е по-полезно

02 август 2024, 10:41 часа

В списъка със здравословните храни, наред с обичайните плодове и зеленчуци, присъстват лещата и боба. Но има ли разлики между лещата и боба и кое бобово растение е по-здравословно. Отговор на този въпрос дава изданието The Health Site.

Ползи от боба и лещата

В сравнение с боба, зрънцата на лещата са по-дребни, така че варенето им не отнема толкова време, колкото тези на боба. Лещата съдържа по-малко трудни за усвояване от организма вещества, поради което рискът от метеоризъм е по-малко изразен, какъвто е случаят с боба. Но в същото време лещата отстъпва на боба по съдържание на въглехидрати. Тя съдържа необходимите за организма витамини, минерали и фибри. Наричат ​​я още заместител на месото поради съдържанието на протеини. При редовна консумация на леща рискът от сърдечни заболявания намалява.

Този пържен боб по селски ще ви върне назад във времето

По отношение на боба има няколко вида - черен, червен, пинто и бял. В допълнение, соята, нахутът и грахът, според някои източници, също принадлежат към различни сортове боб. В сравнение с лещата бобът съдържа по-малко фибри и мазнини, но повече въглехидрати. Но в същото време той е добър източник на фибри, витамини и микроелементи.

По отношение на хранителните свойства лещата и бобът не си отстъпват. Съдържанието на мазнини в тях е минимално, но те съдържат достатъчно витамини и протеини. 

Съдържанието на полезни елементи във всеки вид боб е приблизително еднакво. Основната ценност на тези бобови култури е високото им съдържание на добре балансиран растителен протеин. Тъй като високите температури нямат забележим ефект върху протеините, няма значение дали ще сварите боба или ще го консумирате консервиран от консерва - вие ще получите своята порция протеин.

Червеният боб е малко по-калоричен, съдържа витамини от група В, които имат широк спектър от ефекти върху тялото ни, от подпомагане на имунитета до регулиране на метаболизма. Този вид боб съдържа витамин РР или никотинова киселина, която участва в липидния метаболизъм и е антиоксидант. Съдържа повече (но не значително) магнезий, който стимулира работата на сърдечния мускул.

Заслужава да се отбележи, че червеният боб има по-високо съдържание на желязо от другите сортове, което може да помогне при анемия. Освен това съдържа повече селен, важен елемент за чернодробните ензими. Селенът се среща рядко в плодовете и зеленчуците и макар тук да не е толкова много, колкото в свинската мас или манатарките, той не остава незабелязан в общия букет от полезни вещества в бобовите растения.

Предимството на белия боб е по-високото съдържание на витамин С. Той съдържа по-малко фибри, което означава, че този продукт е по-лесно смилаем. Шампионът по съдържание на диетични фибри е червеният боб, този сорт може да се превърне в ефективно съпътстващо средство за предотвратяване на атеросклероза, тъй като богатите на фибри храни могат да намалят нивото на „лошия“ холестерол в кръвта.

Защо ТРЯБВА да накисвате боба преди готвене?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес