Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Как да се възстановим след инсулт?

26 април 2023, 12:33 часа

След като получи инсулт, човек може да има различни леки или тежки усложнения в зависимост от засегнатата зона на мозъка, както и от продължителността на периода, в който не е получавала кръв.

Най-често срещаната последица е загуба на сила – това може да провокира затруднения в движенията или говора. Тези последствия може да бъдат временни или за цял живот.

Ето какво разказва д-р Ана Луиза Лима. 

За да се ограничат затрудненията, причинени от инсулта, е необходимо засегнатият човек да се подложи на физиотерапия, когнитивна стимулация и логопедична терапия с помощта на медицинска сестра, физиотерапевт и логопед. Така ще придобие повече автономност и ще се възстанови до някаква степен - тъй като първоначално може да бъде много зависим от друг човек за помощ в ежедневни дейности като измиване, къпане или хранене. Ето най-честите усложнения при хора, претърпели инсулт.

1. Затруднени движения

Трудността при ходене, легнало или седнало положение възниква поради загуба на мускулна сила и баланс от едната страна на тялото, като ръката и кракът от тази страна са до някаква степен парализирани - състояние, известно като хемиплегия.

Лекар: Тези 3 симптома на инсулт са животозастрашаващи

2. Лицеви промени

След инсулта лицето може да придобие асиметричен вид, с изкривена уста, гладко чело и увиснал клепач на окото откъм засегнатата страна. Възможни са затруднения при преглъщането на храната, независимо дали твърда или течна. Това състояние е познато като дисфагия и създава риск от задавяне. Затова е необходимо храната да се приспособи към способността на човека да я консумира.

3. Трудности в говора

За много хора с инсулт е трудно да разговарят. Гласът им се понижава, не могат да произнесат изцяло някои думи или даже напълно губят способност да говорят. В тези случаи писменото общуване може да бъде предпочитано. Също така, мнозина пострадали в крайна сметка усвояват езика на знаците.

4. Зрителни промени

В някои случаи инсултът може да доведе до промени в зрението – двойно виждане, замъглено зрение, намаляване на зрителното поле. В отделни, особено тежки случаи, зрението се губи напълно.

5. Фекална и уринарна инконтиненция

Инконтиненцията (изпускането) на урина и изпражнения е честа, тъй като човекът може да загуби чувствителността да разпознава кога иска да отиде до тоалетната. Препоръчително е използването на памперси, за да му е по-удобно.

Учени откриха неочаквана причина за инфаркт и инсулт

6. Загуба на памет и объркване

След инсулт объркването е сравнително често усложнение. Затруднено е разбирането на прости указания или разпознаването на познати предмети - човек е забравил и не разбира за какво служат или как се използват.

Какво представлява възстановяването след инсулт?

С цел да бъдат намалени ограниченията, предизвикани от инсулта, и за да се възстановят част от щетите след болестта, е от важно значение да бъде проведено лечение с мултидисциплинарен екип след изписване от болницата. Някои подходящи терапии са следните.

Физиотерапевтични сеанси с физиотерапевт-специалист, за да се помогне на пациента да възвърне физическата си форма, баланса и мускулния тонус с цел да ходи, да сяда и ляга сам.

Когнитивно стимулиране с медицински сестри и терапевти, които изпълняват дейности, насочени към коригиране на объркването, както и на неподходящото поведение.

Занимания с логопеди, за да си възвърне способността за изразяване.

Нужно е лечението да започне без отлагане, докато човекът е още в болницата. То се провежда ежедневно с цел лицето да си възвърне максималната възможна самостоятелност и да повиши качеството си на живот.

Времетраенето на болничния престой е в зависимост от тежестта на инсулта. В повечето случаи е минимум 1 седмица в болницата, след което още 1 месец в рехабилитационна клиника. В домашни условия е необходимо лечението да продължи, за да се ограничат дългосрочните последствия.

Внимание! Статията предоставя само информация за обща култура, а не медицинско указание. Търсете винаги медик-специалист!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес