Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекари: Всички ядем тези храни, но те забавят метаболизма

07 юни 2024, 09:41 часа

Бързият метаболизъм гарантира бързо изгаряне на мазнините и стройна фигура.

„Празните“ калорични ястия са с високо съдържание на калории и с ниско съдържание на основни хранителни вещества. В състава им често влизат рафинирани захари, нездравословни мазнини и преработени съставки. Редовната консумация на такива ястия може не само да доведе до наддаване на тегло и повишен риск от хронични заболявания, но и да забави метаболизма.

Диетолозите Мишел Съри и Джес Федер посочват две такива ястия, които трябва да избягваме - замразена пица и всякакви други храни, известни като бързо хранене.

Храните, които забавят метаболизма 

Замразената пица е един пример за храна с празни калории. Тя изобилства от рафинирани въглехидрати, нездравословни мазнини и прекомерни количества натрий. В тази храна липсват основни хранителни вещества като витамини, минерали и фибри. Рафинираното брашно и захарта в замразената пица може да доведе до бързи скокове и спадове на кръвната захар, което се отразява негативно на метаболизма, според диетолозите.

8 храни, които ускоряват метаболизма - добавете ги към диетата си

„Замразените пици са бърза храна, но те могат да повлияят на метаболизма ви поради високото си съдържание на рафинирани въглехидрати и наситени мазнини. Консумацията им може да доведе до покачване и спадане на нивата на кръвната захар, което потенциално води до инсулинова резистентност с течение на времето“, казва д-р Сари. 

Бързото хранене често съдържа нездравословни мазнини, захар и рафинирани съставки.

„Ястията за бързо хранене се приготвят с големи количества мазнини, натрий и нездравословни масла. Това може да доведе до наддаване на тегло, сърдечно-съдови заболявания и други проблеми. Съставките в ястията за бързо хранене също са силно преработени и рафинирани. Такава храна може потенциално да забави метаболизма", споделя д-р Федер.

Някои храни помагат за ускоряване на метаболизма, което помага при загуба на тегло. Например, люти подправки, зелен чай, кофеин, лют червен пипер и джинджифил могат да увеличат скоростта на метаболизма ви и да увеличат броя на калориите, които изгаряте, което е от съществено значение за загуба на тегло.

Редовното хранене на всеки няколко часа помага да поддържане нивата на кръвната захар стабилни, което спомага за засилване на метаболизма и увеличаване на изгарянето на калории. Разделете храненията си на малки порции и избягвайте силния глад, защото той води до преяждане, което е противопоказано за метаболизма, съветват още експертът.

6 прости стъпки за ускоряване на метаболизма

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес