Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекари съветват как да се справим с мазните петна в урината

24 ноември 2022, 17:00 часа

Знаете ли, че вида и миризмата на урината ви могат да ви послужат като ориентир за здравословното ви състояние и най-вече за състоянието и функционирането на отделителната ви система? Драматични промени в цвета могат да подсказват различни заболявания. За да съумеете да проверите нормална ли е урината ви, следва да знаете как трябва да изглежда тя.

Цвят на урината при нормално функциониране на отделителната система

В оптималния вариант урината е жълтеникава – от светло до средно жълтеникав цвят. Урина с кръв, тъмна урина, мътна урина и други промени в цвета към кафяво, оранжево или друг цвят са индикатор за подлежащ проблем. Миризмата е характерна, типична и обикновено лека, като това зависи и от нивото на хидратация. Внимание – ако наблюдавате промяна в цвета на урината, не изпадайте в паника и не се самолекувайте. Не бързайте да се притеснявате. Тъмната урина може да говори както за инфекции на пикочните пътища, кръв в урината, камъни в бъбреците и опасни заболявания като рак, чернодробни заболявания и проблеми с жлъчните пътища, така и за най-банална дехидратация. Потъмняването на цвета може да е причинено и от храна или прием на определени медикаменти. Преди да се притесните, посетете лекаря си.

Какво издава урината за вашето здраве

Мазните петна в урината – индикатор на какво са?

Мазните петна в урината, които забелязвате по повърхността ѝ, могат да означават както че е време да посетите лекаря си, така и че просто приемате твърде малко въглехидрати. Преосмислете дневното си меню, помислете дали не сте намалили драстично приема на въглехидрати заради диета за отслабване например, променете начина на хранене, ако е така. Мазните петна в урината най-вероятно не означават нищо опасно, ако не са съчетани с други симптоми като болезнен корем, гадене или повръщане, кръв в урината, промяна на цвета на урината. Ако забелязвате тези симптоми, нуждаете се не от нова диета, а от лекар.

Когато говорим за мазните петна в урината, които са причинени от прием на прекалено малко въглехидрати, най-вероятно те са причинени от навлизане на организма в състояния на кетоза. Кетозата възниква, когато тялото започне да изгаря мазнини вместо глюкоза за енергия. Кетоните са страничен продукт от този процес и причиняват именно появата на мазните петна в урината. Има редица кето диети, чиято цел е да ви вкарат в кетоза, но следва да бъдете внимателни – кетозата не е безопасна, а при някои хронични заболявания може да застраши дори живота. Не само диетата, но и диабетът, бременността, както и продължително повръщане и диария могат да са в основата на кетозата, резултат от която са мазните петна в урината. 

Този симптом с урината издава деменция

Други причини за мазните петна в урината могат да бъдат свързани не със заболяване, а с:

  • Прием на водоразтворими витамини, които не се абсорбират правилно и не се разтварят. Тоест нямате място за притеснение в този случай само следва да помислите какви витамини да приемате, за да се абсорбират правилно, което всъщност е важно за оптималната им ефективност.
  • Дехидратация, при която стават по-видими веществата в урината ви, сред които са и мазнините. В този случай, за да се справите с мазните петна в урината, трябва да увеличите приема на течности и най-вече на вода.
  • Бременност, като в този случай мазните петна в урината може да не са повод за безпокойство, както и да сочат гестационен диабет, който изисква спешна лекарска намеса.

Тъй като причините за мазните петна в урината са много, а сред тях има и опасни, винаги е добра идея да се консултирате с лекаря си вместо да гадаете. Ако причината е дехидратация или грешка в диетата – всичко е във вашите ръце, може да се справите с мазните петна в урината и сами.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес