Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Всяка жена над 40 години трябва да яде това за бърз метаболизъм

15 януари 2024, 11:01 часа

Поради хормонални промени, небалансирана диета и липса на физическа активност, метаболизмът при жените се забавя след 40 години. Диетологът Катрин Гервазио назовава трите най-добри храни за жени над 40 години, за да поддържат червата си в добро състояние, да предотвратят наднорменото тегло или да го отслабнат по-лесно.

Лекарят препоръча включването на боровинки, кисело мляко и елда в диетата.

3 храни за бърз метаболизъм при жените над 40 години

Боровинките са богатина витамини и минерали, които поддържат цялостното здраве. Съдържанието на фибри насърчава здравето на червата и загубата на тегло.

Лекар: Това мляко е пагубно за метаболизма

Само 100 гр черни плодове осигуряват дневната нужда на възрастен от желязо, магнезий, манган, витамин С и каротин. Боровинките са известни със своите ползи за зрението. Благодарение на мощните си антиоксиданти, те са полезни за профилактика на диабет, сърдечно-съдови заболявания и поддържа имунитета през студения сезон.

Д-р Гервазио препоръчва и консумацията на кисело мляко, което е богато на пробиотици за поддържане на здравословен микробиом. В същото време трябва да избягвате сладки варианти със захар, багрила и аромати.

Богато на фосфор и калций, киселото мляко съживява, обновява и укрепва организма. То има следните полезни свойства:

  • поддържа оптимална киселинност в храносмилателния тракт;
  • предотвратява развитието на хроничен запек;
  • облекчава диарията и метеоризма;
  • намалява риска от високо кръвно налягане;
  • предотвратява развитието на остеопороза

Освен това експертът препоръчва и включването на киноа в менюто. Този продукт съдържа много фибри, които имат положителен ефект върху храносмилането и помагат за намаляване на чувството на глад за дълго време.

“Доказано е, че консумацията на киноа спомага за нормализиране на стомашно-чревния тракт, предотвратяване на бъбречни заболявания и сърдечно-съдовата система. Калият, магнезият и фосфорът, съдържащи се в билката, спомагат за поддържането на здрави кости и предотвратяват остеопорозата”, казва лекарят.

За здравето на сърцето и кръвоносните съдове киноата, освен вече споменатите фибри, съдържа калий, който разширява кръвоносните съдове и намалява кръвното налягане.

Киноата е много полезна и за функционирането на централната нервна система. Съдържа много мед, желязо и цинк, които са необходими за правилното функциониране на мозъка.

Киноата също е отличен диуретик, който помага за поддържане на здравето на бъбреците и ефективно отстраняване на излишните соли и токсини.

Ендокринолог: Тези 7 неща забавят метаболизма и пречат на отслабването

 

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес