Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Това са първите 2 симптома на запушени артерии

13 септември 2023, 10:50 часа

Високите нива на холестерол и триглицериди в кръвта водят до натрупване на т.нар. „плака“ в кръвоносните съдове – опасно за здравето и живота състояние с висок риск от сърдечно-съдови инциденти, инфаркт и инсулт. Често обаче пациентите не знаят, че нивата на „лош“ холестерол в кръвта им са високи, тъй като нямат оплаквания или симптоми, което води до закъсняло търсене на медицинска помощ, а от тук – и до висока смъртност от запушването на артериите.

Освен ежегодните профилактични изследвания на кръвта, целящи ранна диагностика и предприемане на мерки при открити отклонения в кръвната картина, важно е и познаването на първите няколко симптома на запушени артерии, които подсказват на пациента, че е крайно време за лекарска консултация.

Защо запушените артерии са толкова опасни?

Преди да разберем кои първи два симптома на запушени артерии посочват лекарите като най-алармиращи, нека си припомним защо е толкова важно да поддържаме кръвоносните си съдове здрави и какви опасности поражда плаката в артериите. Натрупването на холестерол, мазнини и други в артериите води до запушването им. Подобно състояние се нарича атеросклероза. Когато това засегне коронарните артерии, доставящи кръв към сърцето, е нарушено нормалното му функциониране, тъй като има недостиг на кислород и хранителни вещества.

Атеросклерозата е най-честата причина за заболяване на коронарните артерии и сърдечни инциденти. Постепенно засегнатите от липса на кислород части на сърцето се увреждат необратимо. Често пациентите не осъзнават, че имат проблеми с артериите и запушвания, докато не се стигне до крайното усложнение – животозастрашаващи съдови инциденти, които в случая със сърцето означават инфаркт. Това прави атеросклерозата толкова коварна, а познаването на първите няколко симптома на запушени артерии – важно.

Лекар: Този симптом с краката издава запушени артерии

В зависимост от това кои артерии са засегнати, плаката може да причини сериозни и опасни проблеми в различни части на тялото, тъкани и органи. Ето защо е важно да познавате първите два симптома на запушени артерии и да предприемете мерки за своевременна диагностика и лечение. Добре е да знаете, че запушените артерии не са проблем само на хората от третата възраст. Макар да е по-рядко, те се откриват и при млади хора, което прави профилактиката важна след навършването на 30-годишна възраст.

Кои са първите два симптома на запушени артерии според лекарите?

1.       Болката в гърдите или стенокардията е един от най-честите ранни признаци на запушена артерия. Тази болка обаче може да сочи и инфаркт, който е спешно състояние. Как да ги различите? Обикновено изпитвате болка при стенокардия, когато се натоварвате физически или при силна емоционална реакция. Страдащите описват тази болка като натиск, стягане или тежест по думите на д-р Аджай Парих, кардиолог от Advocate Health Care. Болката може да се излъчва към ръката, рамото, гърба, което я прави много сходна с болката при инфаркт. 

Болката обаче изчезва, когато спрете да се движите или се успокоите. За разлика от тази при инфаркта, която не минава независимо дали се движите, или лежите. Това, че болката е преминала, не трябва да ви успокоява обаче. Лекарите съветват да се консултирате със специалист, за да проследите състоянието на артериите си, тъй като подобна болка е единият ранен и ярък симптом на запушени артерии. Нуждаете се от диагностика и лечение, но не получавате инфаркт и състоянието не е спешно. Все пак е важно да не отлагате прегледа във времето, имайте го предвид.

2.       Задухът е друг ранен симптом на коронарно заболяване, като понякога той може да е единственият симптом, което го прави ключов и важен. Не го пренебрегвайте съветват лекарите. Сърцето не е в състояние да изпомпва достатъчно кръв, за да задоволи нуждите на тялото, поради което се появява задух. Не отлагайте срещата си с лекаря.

5 признака, че имате запушени артерии

Други симптоми на запушени артерии

Изброените симптоми обаче са само два от най-ранните симптоми, които подсказват, че имате натрупване на плака и страдате от атеросклероза, която засяга коронарните артерии. Плаката може да засегне и други артерии и да изпитвате симптоми, които не са свързани със сърцето.

Ако са засегнати кароидните артерии например, които доставят кръв до очите и мозъка е възможна временна загуба на зрение или най-малкото замъглено зрение, а ако не се вземат мерки – инсулт. Ето защо е важно да не пренебрегвате знаците, които тялото ви отправя.

Обърнете внимание на здравето на артериите си и ако изпитвате болка в прасците, бедрата или като цяло в краката при ходене. Не говорим за тези след дълго ходене, които са свързани с умора и мускулна треска. Ако болката е от самото начало, тя сочи, че е възможно крайниците да не се кръвоснабдяват добре заради запушване на артериите или на артерия от плака. Срещата с лекаря е наложаща.

Вашият лекар може да открие имате ли атеросклероза, тромб, запушване, къде е то и да ви помогне с редица от тестове. За да го направи обаче, важно е да го посетите. Рядко пациент хуква към лекарския кабинет, защото го болят прасците. Налага се обаче да го правим, да слушаме тялото си и да му се доверяваме.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес