Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Това са най-полезните билки за зрението

21 декември 2022, 14:24 часа

От древни времена са известни лечебните ефекти на някои билки, които имат благоприятен ефект върху зрението и дори могат да помогнат при някои заболявания.

Руският лекар и фитотерапевт Светлана Ткаченко посочи пет растения, от които може да се приготви чай, подпомагащ зрителната функция.

Билките, които са най-полезни за зрението

Ето кои са те:

1. Очанка

Чаят, приготвен на базата на тази билка, помага при помътняване на роговицата и възпаление на очите. Очанката нормализира изтичането на очна течност и вътреочното налягане.

Учени: Тази напитка подобрява зрението най-бързо

2. Колеус

Екстрактът от това многогодишно цвете се нарича форсколин и е добре познат на оптометристите. Той е в състояние да нормализира производството на течност, помага за намаляване на очното налягане. Широко приложим е като адювант при лечение на глаукома.

3. Мащерка

Тази билка е с високо съдържание на каротеноиди, за които е известно, че предпазват лещата от дегенеративни промени, както и подобряват кръвообращението в очите.

3. Гинко билоба

Това растение е мощен естествен антиоксидант, поради което е добра защита за нервните клетки, включително клетките на очите. Освен това екстрактът от гинко билоба има положителен ефект върху притока на кръв към ретината на окото, а също така е полезен за хора с глаукома.

Ето каква е връзката между напрегнатите очи и черния дроб

4. Зелен чай

Зеленият чай е богат на антиоксиданти, които се борят със свободните радикали, причиняващи хронични очни заболявания като глаукома, катаракта и макулна дегенерация.

Важно: Тази статия е единствено с информативна цел и не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! Предоставената в нея информация не може да се използва с лечебни и профилактични цели! При наличието на специфичен здравословен проблем се консултирайте с лекар!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес