Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Това са най-добрите билки срещу безсъние и стрес

09 май 2023, 14:01 часа

Стресът е една от основните причини за лошото настроение и безсънието. В този случай неврологът д-р Оксана Мухина препоръчва да не посягате веднага към сънотворните или успокоителните лекарства. Тя съветва да сварете ароматна билкова отвара, да я подсладите с мед и да я консумирате преди лягане.

Руският невролог допълва още, че ако човек е постоянно в състояние на стрес, това може да доведе до депресия. И тогава определено ще му се наложи прием на лекарства. 

„Всички билки, които имат релаксиращ ефект върху тялото ни, дават ефект след седмица употреба“, казва специалистът.

Учени: Чаят от тази пролетна билка сваля високото кръвно

Най-добрите билки срещу стрес и безсъние

Лекарят препоръчва чай от босилек, който действа успокояващо на нервите и стимулира кръвообращението в мозъка. Ако искате да направите тялото си по-устойчиво на стрес, тогава може да разчитате на лечебните ефекти на женшена. 

Шизандра е билката, която ще се справи с хроничната умора. За тези, които страдат от стомашно-чревни заболявания, се препоръча отвара от жълт кантарион, а маточината и ментата освен това имат не само успокояващо, но и укрепващо действие.

При нервно изтощение ще ви помогнат лайка, валериана и лавандула. Освен това тези билки са известни не само със своите успокояващи свойства. Те подобряват съня, насърчават детоксикацията на черния дроб, подобряват храносмилането.

Учени: Тази пролетна билка пречиства бързо кръвта от захарта

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес