Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Това е най-добрата храна за запълване дефицита на витамин Д

28 октомври 2024, 12:19 часа

Диетологът д-р Майк Персия препоръчва редовната консумация на яйца като допълнителен източник на витамин Д.

Яйцата като източник на вит. Д

Неговото изследване потвърждава, че добавянето на това хранително вещество към храната за пилетата води до по-високо съдържание в жълтъците на този важен витамин.

„Птицевъдите вече дават на кокошките носачки витамин D, за да им помогнат да регулират калциевия метаболизъм за здравето на скелета и производството на яйчена черупка“, отбелязва специлистът.

Лекар: Излишъкът от витамин Д е най-опасен за тези органи

Според него две яйца вече осигуряват 22% от препоръчителния дневен прием на витамин D. Чрез въвеждането на допълнителен източник на това хранително вещество в диетата на пилетата, това ще доведе до получаване на яйца с по-високо съдържание на витамина.

Известно е, че дефицитът на „слънчевия” витамин може да доведе до проблеми с развитието и здравето на костите, както и мускулна слабост, умора и депресия.

Вит. Д е най-добре да се набавя от храни с животински произход.

Млякото е източник, богат на основни хранителни вещества. Съдържа протеини, калций, фосфор, витамини D и група В. Освен самото мляко, включете в менюто извара, сирена и други продукти. Това трябва да се направи не само за получаване на необходимото количество калций и витамини, но и за увеличаване на частта от протеини в диетата.

"Черният дроб на треска също е богат на вит. Д. Много хора не знаят как да ядат този продукт и го изключват от диетата си. Всъщност има много опции: например добавяне на съставката към сандвичи. Просто сварете яйцата, нарежете ги на ситно заедно с билките, намачкайте черния дроб на треска с вилица, смесете съставките и поставете върху ръжен хляб. Така ще си набавите витамин D както от черния дроб, така и от яйцата, а освен това и порция сложни въглехидрати от хляба. По желание можете да поръсите сандвича с наситнен зелен лук или настърган кашкавал", казва още експертът.

Вит. Д се съдържа в мазните риби. Това може да бъде сьомга, херинга или малка морска риба. Такива продукти ще бъдат добри източници не само на витамин D, но и на ненаситени мастни киселини, които са много важни за тялото.

Липсата на вит. Д в човешкото тяло може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Например отслабване на имунната система и увеличаване на риска от развитие на инфекциозни и възпалителни заболявания. Освен това липсата на този микроелемент може да бъде една от причините за затлъстяване, диабет, някои видове рак и дори автоимунни заболявания.

Лекар: В тази храна има най-много витамин Д

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес