Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Тези заболявания провокират кръвни съсиреци

17 март 2023, 13:11 часа

Определени заболявания повишават риска от образуването на кръвни съсиреци. Руският лекар д- Татяна Романенко разкри кои са те.

Заболяванията, които провокират кръвни съсиреци

Аритмия, разширени вени на долните крайници и инфекциозни заболявания повишават риска от образуване на кръвни съсиреци. 

„Вирусните и бактериалните инфекции правят свои собствени корекции в работата на системата за кръвосъсирване и това провокира образуването на кръвни съсиреци“, предупреждава експертът.

Учени: Тези евтини плодове предпазват от инсулт и кръвни съсиреци

Друга причина за повишено образуване на тромби е аритмия, тоест нарушение на сърдечния ритъм. Тъй като сърцето не се свива ритмично, кръвта застоява. А това също така предразполага увеличаване на шансовете за развитие на тромбоза.

Разширените вени на долните крайници и тромбофлебитът (възпаление на вътрешната обвивка на стените на вените) също повишават риска от тромбоза.

"Вените се възпаляват. На фона на възпалението по стените им се залепват съсиреци и при неблагоприятни обстоятелства този кръвен съсирек може да достигне до всяка част на тялото", обяснява терапевтът.

Лекар: Тези 4 подправки разтварят кръвни съсиреци

"Освен това рискът от тромбоза се увеличава значително след операция. Това предразполага към стагнация на кръвта", заключава експертът.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес