Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Тези плодове връщат баланса на хормоните и укрепват щитовидната жлеза

07 октомври 2024, 13:46 часа

Можете да подобрите функционирането на щитовидната жлеза и да я предпазите от хормонален дисбаланс с помощта на правилните храни, споделя ендокринологът д-р Олеся Пидмурняк. Тя пояснява, че има някои здравословни плодове, които да включите в диетата си. Те включват ябълки, горски плодове, авокадо.

Здравословни храни за щитовидната жлеза и хормоните

Според лекаря една ябълка на ден нормализира работата на щитовидната жлеза – намалява възпалението и подпомага функциите на органа. Плодът има благоприятен ефект върху всички системи на тялото, като убива патогенните бактерии. Те са ценни за щитовидната жлеза, защото предпазват от ракови клетки.

Лекар: Яжте тези храни, за да помогнете на щитовидната жлеза

Боровинките, ягодите и малините са богати на антиоксиданти, които помагат при дисфункция на щитовидната жлеза и подобряват имунната система. Като цяло горските плодове помагат за премахване на хормоналния дисбаланс в щитовидната жлеза.

Авокадото е източник на здравословни мазнини, необходими за синтеза на хормони на щитовидната жлеза и поддържане на здравословно тегло. Здравословните мазнини в авокадото могат да ви помогнат да поддържате здравословно тегло, което е важно, тъй като заболяването на щитовидната жлеза често може да доведе до проблеми с теглото.

Лекарят изброява и симптомите, които издават проблеми с коментираната жлеза.

Признаци на заболяване на щитовидната жлеза

Промяна на теглото - увеличаването на нивата на хормона води до загуба на тегло, а намаляването води до излишни килограми. В този случай диетата или тренировката няма да ви помогнат да се върнете във форма.

Дискомфорт в областта на шията - усещате малки сферични уплътнения във възпалените лимфни възли. Това може да са последствията от увеличена щитовидна жлеза. Други признаци включват удебеляване на езика, отпечатъци от зъби по езика, подуване на лицето и крайниците.

Суха кожа - то се изразява в лющене на кожата на лактите и коленете, обрив, дразнене, възпаление и повишена чувствителност.

Чревни разстройства - доста често това се наблюдава заедно със загуба на тегло. Щитовидната жлеза контролира метаболизма и функционирането на стомашно-чревния тракт, така че неизправностите причиняват диария, запек и коремен дискомфорт.

Сънливост - трябва да се консултирате с лекар, ако е трудно да се събудите сутрин, а умората и сънливостта се усещат дори след 12 часа сън.

Проблеми с либидото - щитовидната жлеза също влияе върху производството на хормони, отговорни за това. Ето защо, когато възникнат проблеми с либидото без основателна причина, по-добре е да се изследвате за нивата на тиреотропин (TSH).

Чупливи нокти и коса - този проблем засяга не само косата на главата, но и веждите и миглите. Обикновено растежът на косата се възстановява, когато нивата на хормоните се нормализират.

Лекар: Ако имате висок холестерол, проверете щитовидната жлеза

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес