Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Тези плодове пречистват тялото

06 март 2024, 11:00 часа

Плодовете са неизменна част от здравословната и балансирана диета. Някои от тях набавят не само изобилие от полезни вещества, но и помагат за пречистване на тялото. Руският лекар д-р Морозов споделя, че списъкът с тях включва боровинки и авокадо.

Плодове за пречистване на тялото

“Едно от най-мощните естествени антибактериални и антивирусни средства е червената боровинка. Премахвайки патогенните бактерии от пикочните пътища и пикочния мехур, плодът едновременно предотвратява развитието на кръвни съсиреци в съдовете, предотвратява образуването на плаки в тях и се бори с образуването и растежа на ракови клетки. Освен това насища ялото с витамини и микроелементи”, казва експертът.

Направете това и само за 1 ден ще пречистите тялото си от всички токсини

Основните предимства на горските плодове са, че съдържат антиоксиданти, които предотвратяват появата на злокачествени тумори. Боровинките също могат да забавят процеса на стареене, а благодарение на флавоноидите и танините спират възпалителните процеси в тялото.

Боровинките имат положителен ефект върху сърдечно-съдовата система. Веществата в състава им помагат за нормализиране на кръвното налягане и повишаване на хемоглобина, което предотвратява развитието на анемия, потиска развитието на патогенната микрофлора и премахва излишната течност от тялото.

Този плод е истински склад за витамини. Витамините А, С и група В имат положителен ефект върху състоянието на организма като цяло, витамин К регулира процеса на съсирване на кръвта, разрежда я и предотвратява образуването на кръвни съсиреци, а пантотеновата киселина нормализира метаболизма. Плодовете също съдържат полезни елементи като калий , магнезий , фосфор, желязо , мед, както и органични киселини.

Авокадото, съдържа глутатион, който блокира почти петдесет канцерогена. Освен че спасява черния дроб, плодът нормализира храносмилането, бори се с лошия холестерол в кръвта и насища органите и тъканите с кислород.

Авокадото също е много богато на:

  • мазнини (70% от тях са ненаситени, т.е. тези, които намаляват нивото на лошия холестерол);
  • минерали (60% повече калий от бананите, плюс магнезий и малко натрий);
  • витамини (А, С, Е, витамини от група В и фолиева киселина).

Освен това плодът съдържа растителни фибри и въглехидрати.

Авокадото има много полезни свойства. Освен всичко друго, това е полезно за сърцето: помага за намаляване на лошия холестерол и повишаване на добрия холестерол.

Авокадото е с високо съдържание на мононенаситени мастни киселини, които имат положителен ефект върху сърдечната функция. 77% от калориите в авокадото са здравословни мазнини. Най-голямо количество от тях е олеиновата киселина, която спомага за стабилизиране на нивата на холестерола в кръвта. Маслото от авокадо е и едно от най-безопасните за готвене, тъй като има висока температура на горене.

Поради липса на калий нервната система страда - 100 гр авокадо съдържат 14% от дневната норма на калий. Друг плод, богат на калий, е бананът, но той съдържа само 10% от дневната норма.

Най-лесният и ефективен лек с орехи за железен имунитет и пречистване на тялото

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес