Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Тези храни ускоряват натрупването на плака в кръвоносните съдове

19 декември 2022, 18:48 часа

Наличието на плака в кръвоносните съдове води до куп сериозни заболявания.

Диетолог Елена Соломатина разкри кои са храните, които трябва да се изключат от диетата не само при проблем със съдовете, но и с цел превенция.

Храните, които ускоряват натрупването на плака в кръвоносните съдове 

Атеросклерозата се характеризира с негативни промени в съдовата тъкан поради натрупване на холестерол и образуване на плаки в съдовете, състоящи се от частици мазнини и калций.

Това са перфектните напитки за чисти кръвоносни съдове

В резултат на тяхното образуване стените на кръвоносните съдове се втвърдяват и се разтягат под натиска на кръвта, което увеличава риска от увреждане и запушване. Последствието от това може да бъде развитието на животозастрашаващи състояния, включително тромбоза и инфаркти.

Диетологът Соломатина кои храни са особено вредни при наличието на това нарушение.

„При висок холестерол и наличие на атеросклеротични плаки трябва да премахнете от диетата храни с високо съдържание на наситени мазнини - свинско, тлъсто телешко и агнешко, както и извара и заквасена сметана“, споделя препоръката си експертът.

Яжте по една шепа от това преди сън за чисти кръвоносни съдове и нормален холестерол

Д-р Соломатина също обръща внимание на факта, че някои продукти могат да съдържат скрити мазнини - по-специално, колбаси, сладкиши и много готови сладкарски изделия.

Лекарят отбелязва, че при наличието на плака в кръвоносните съдове е по-вероятно човек да получи хипертонична криза - опасно състояние с много рязко покачване на кръвното налягане. За да намалите рисковете от него, по-добре е да изключите от диетата храни с високо съдържание на сол, които допринасят за задържане на течности и повишаване на кръвното налягане.

Важно: Статията не е заместител на балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес