Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Тези храни са задължителни за железен имунитет през есента

01 октомври 2024, 14:15 часа

Храните, богати на витамини А, С и D, са задължителни за укрепване на имунитета през есента, според диетолога д-р Елена Соломатина. 

Храните, които са задължителни за имунитета през есента

Според специалиста голямо количество витамин С се съдържа в шипковия бульон, чушките, киселото зеле и касиса, а витамин D се намира в черния дроб на треска и морските дарове.

Лекар: Тази храна вдига имунитета и хемоглобина, яжте я точно сега

"Има много витамин С в чушките, киселото зеле и касиса. Имаме нужда от витамин D за силен имунитет. Най-богатият на витамин D продукт е черният дроб на треска, следван от сьомгата, херингата, скумрията и морските дарове. Гъбите също го съдържат, но те са трудно смилаеми, затова само добре термично обработени и натрошени“, отбелязва д-р Соломатина.

Диетологът добавя, че витамин А е необходим за укрепване на лигавиците и имунната система, тъй като силните лигавици са бариера за вирусни инфекции. Този списък включва жълто-оранжеви плодове, зеленчуци, горски плодове като морски зърнастец, моркови, както и млечни продукти и яйца. Освен това, както подчерта Соломатина, тялото се нуждае и от фибри и пълнозърнести зърнени храни през есента.

По отношение на сладкия пипер, диетологът споделя, че благодарение на високото съдържание на витамини P и C, той има забележим антисклеротичен ефект и се препоръчва в диетата за укрепване на кръвоносните съдове. Тези витамини нормализират пропускливостта и еластичността на стените на кръвоносните съдове, насърчават отстраняването на холестерола, предотвратяват развитието на склероза и повишаване на кръвното налягане. Това е истински балсам за сърцето и кръвоносните съдове, които няма да страдат от хипертония.

Сладкият пипер е включен в списъка на най-добрите диетични храни. Различните сортове обаче съдържат различно количество калории. Зелените сладки чушки съдържат 20 kcal на 100 гр, червените - 27 гр, а жълтите - 30.

"Не забравяйте обаче, че сладките чушки невероятно събуждат апетита. Ето защо не трябва да прекалявате с употребата на този зеленчук, въпреки че самата чушка не е много калорична", казва специалистът.

Сладкият пипер ще бъде полезен за хора, страдащи от дерматит или диабет. Сладкият пипер ще ви помогне да се отървете от хроничното безсъние и да облекчите стреса. Този зеленчук ще ви помогне да се концентрирате по-добре и ще подобри паметта.

Сладкият пипер значително укрепва ноктите и косата. Ако се консумира често, това ще подобри растежа и състоянието им. В допълнение, чушките ще помогнат за нормализиране на зрението и подмладяване на кожата, пояснява още специалистът.

Това е най-доброто сладко за имунитета

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес