Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Тази добавка забавя стареенето на организма

28 октомври 2024, 14:05 часа

Диетологът д-р Олга Малиани посочва един ензим (хранителна добавка), който има антиоксидантен ефект, помага за предотвратяване на преждевременното стареене на тялото и спомага за укрепване на сърдечно-съдовата система.

Добавка против стареене

Диетологът споделя, че ресвератролът (RES) е полифенол с естествени противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Намира се в изобилие в растения, като грозде.

Лекар: Яжте тези ядки за здрави кости и забавяне на стареенето

Експертът допълва, че сред полезни свойства има ресвератрола са следните:

  • Помага за подобряване на кръвообращението, намалява нивото на "лошия" холестерол и повишава нивото на "добрия", намалявайки риска от сърдечни заболявания.
  • Спомага за намаляване нивото на системно възпаление в организма, което е безценно за пациенти с хронични възпалителни заболявания.
  • Неутрализира свободните радикали, предпазва клетките от увреждане и забавя процеса на стареене. Това е много важно за пушачите.
  • Стимулира метаболитните процеси, намалява нивата на кръвната захар и повишава инсулиновата чувствителност.
  • Има невропротективни свойства, което помага за подобряване на паметта и когнитивните способности и се използва при лечението на диабетна невропатия.

Лекарят дава един интересен пример за нови изследвания върху ефектите на ресвератрола.

"Знаете ли защо тялото на майката не отхвърля бебето като чуждо тяло, което е нормална функция на имунната система, през цялата бременност? Това се дължи на факта, че клетките, разположени между майката и плода, произвеждат специален ензим с много сложно име, името му е просто IDO-1, което включва функцията за инактивиране на имунната система на майката, в резултат на което тялото й не отхвърля плода. Автоимунните заболявания (когато клетките на собственото ви тяло са атакувани от имунната система) също могат да бъдат лекувани чрез активиране на този ензим. Как можете да активирате този чудотворен ензим? С помощта на ресвератрол. Доза от 1000 mg активира IDO-1, който изключва имунната агресия към клетките си", казва специалистът.

Растителният полифенол антиоксидант ресвератрол се намира в много храни, като какаови зърна, червени боровинки, боровинки, къпини, фъстъци,червено грозде.

Най-добрият източник на ресвератрол несъмнено е гроздето и неговите производни. Съдържанието му в червеното вино може да варира от 0,2 mg до 2 mg на чаша. Освен това количеството пряко зависи от продължителността на мацерация на виното, което обяснява защо белите и розовите сортове са по-малко богати на него от червените. Най-висока концентрация на полифенол е открита в сорта грозде Пино ноар.

Фъстъците съдържат 0,32 mg до 1,28 mg ресвератрол на чаша. Освен това те са добър източник на растителни протеини и полезни за сърцето мазнини. Фъстъците могат да се консумират самостоятелно или смесени с други храни. Трябва обаче да имате предвид, че след изпичане фъстъците губят по-голямата част от своя ресвератрол.

Лекар: Яжте го всеки ден, този плод забавя стареенето

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес