Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Така се изчислява идеалното тегло за всеки

19 юли 2024, 10:51 часа

Това просто изчисление ще ви помогне да изчислите идеалното телесно тегло за вас. Ендокринологът Алексей Жито коментира какво включва този метод и как се прилага за всеки човек.

Идеалното тегло - как се изчислява

"Измерваме височината си с точност и от получената цифра вадим 110, получаваме цифрата, която в идеалния случай трябва да видим на кантара, когато измерваме телесното тегло", казва специалистът.

Какво е идеалното тегло за жените над 40 години? 

"Например, ако височината на човек е 190 см, от тази цифра се изважда 110 и се оказва, че идеалното тегло е 80 кг", казва специалистът.

"Естествено, има много изключения, говорим за средно телесно тегло. И разбира се, ако правите силови тренировки, ще имате и допълнителна мускулна тежест - това също е важно. Поддържането на теглото на нормално ниво е важно не само от естетическа гледна точка, но и поради факта, че от него зависи качеството на работата на много органи и системи. Сред тях основният ни орган е сърцето", каза ендокринологът.

"Да приемем, че с помощта на лекар сте работили усилено върху себе си и сте довели телесното си тегло до нормални нива. Какво ще започне да се случва в тялото? Тези показатели, които влияят негативно на работата на сърцето, ще се нормализират: нивото на кръвното налягане, сърдечен ритъм преди и след натоварване, ниво на пикочна киселина, глюкоза, инсулин, лептин и др.", допълва още ендокринологът.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Златното правило за БЪРЗО ОТСЛАБВАНЕ - експерт разкри

Ако имате над средното тегло, имате над средния риск от развитие на повече от 50 различни заболявания. Те включват както основните причини за смърт - сърдечно-съдови заболявания, инсулт, диабет, някои видове рак, така и по-рядко срещани заболявания като подагра и камъни в жлъчката. Може би още по-убедителна е силната връзка между наднорменото тегло и депресията, тъй като това често срещано разстройство на настроението може да има дълбоко отрицателно въздействие върху ежедневието.

Проучване на Харвард, което комбинира данни от повече от 50 хиляди мъже (участници в проучването Health Professionals Follow-up Study) и повече от 120 хиляди жени (участници в проучването Nurses' Health Study), даде разочароващи статистически данни за теглото и здравето.

Доброволците съобщават за своя ръст и тегло, както и информация за диетата, навиците и медицинската си история. Изследователите са проследили доброволците повече от 10 години. Те отбелязват появата на заболявания и ги сравняват с индекса на телесна маса (ИТМ) - относителното количество мазнини в тялото на човек, изчислено въз основа на неговия ръст и тегло.)

Затлъстяването увеличава риска от диабет с 20 пъти и значително повишава риска от високо кръвно налягане, сърдечни заболявания, инсулт и камъни в жлъчката. Сред хората с наднормено тегло или затлъстяване има пряка връзка между ИТМ и риска: колкото по-висок е ИТМ, толкова по-голяма е вероятността от развитие на заболяването.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Златното правило за БЪРЗО ОТСЛАБВАНЕ - експерт разкри

Каква е разликата между маса и тегло?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес