Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Симптомите, които категорично показват, че страдате от диабет

12 юли 2023, 20:08 часа

Диабетът представлява хронично заболяване, което повишава нивата на глюкоза в кръвта. Това се случва зарази проблеми с инсулина – хормон, който контролира тези нива. Диабетът бива два вида:

1. Диабет тип 1

Този тип диабет се развива, когато имунната система на организма атакува и унищожава клеткитe, които произвеждат инсулин. Така организмът не може да произвежда достатъчно инсулин и глюкозата се натрупва в кръвта. Диабет тип 1 обикновено се появява в детска или юношеска възраст и изисква редовни инсулинови инжекции, или приложение на инсулин през помпа.

2. Диабет тип 2

Това е най-честият тип диабет и обикновено се развива постепенно с течение на времето. При диабет тип 2, организмът не използва инсулина правилно или не произвежда достатъчно от него. Най-често се свързва с неправилна хранителна диета, недостатъчна физическа активност и наднормено тегло. Началните стадии на диабет тип 2 може да се контролират с помощта на хранителна програма, физическа активност и лекарства. В някои случаи, когато се налага, се прилага и инсулин.

5 вида болка, които издават висока кръвна захар и диабет

Диабетът, който не се лекува, може да предизвика сериозни здравословни проблеми като сърдечно-съдови заболявания, бъбречни проблеми, проблеми с очите и нервната система. Затова е важно да бъдете внимателни към симптомите на диабет и да се консултирате с лекар, който да ви постави диагноза и да ви назначи лечение.

Кои са най-често срещаните симптоми на диабет?

• Често уриниране

Човек може да изпитва необходимост често да ходи до тоалетна по малка нужда, като това може да се случва и през нощта. Това се дължи на факта, че организмът не може да контролира нивата на глюкоза в кръвта и се опитва да я регулира през урината.

• Изпитване на постоянна жажда

Жаждата може да бъде постоянна и интензивна. Тя се дължи на загубата на течности през урината и дехидратацията, която може да настъпи впоследствие.

• Увеличен апетит

Организмът не може да използва глюкозата за енергия и поради тази причина може да се появи голям апетит, за да компенсира това.

• Необяснима загуба на тегло

Въпреки големия апетит, човек може да отслабне, защото организмът се опитва да използва мазнините за енергия вместо глюкозата.

Топ 5 мита за храненето при диабет

• Умора и слабост

Ниските нива на енергия в организма могат да доведат до умора и слабост.

• Раните зарастват бавно и трудно

Диабетът може да забави процеса на зарастване на рани, защото високите нива на глюкоза в кръвта могат да повлияят на кръвообращението.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ралица Солакова
Ралица Солакова Отговорен редактор
Новините днес