Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар разкри кога пълнозърнестият хляб е вреден

28 март 2023, 16:03 часа

Пълнозърнестият хляб се счита за по-здравословна алтернатива на хляба, произведен от бяло брашно. Но това наистина ли е така. Оказва се, че консумацията в определени случаи може да се окаже вредна за тялото. 

Кога пълнозърнестият хляб е вреден?

Пълнозърнестият хляб може да раздразни лигавиците и да причини подуване, така че не се препоръчва консумацията му от хора със заболявания на стомашно-чревния тракт. Това споделя диетологът д-р Елена Соломатина.

Лекар разкри кой е най-добрият хляб за диабетиците

"Пълнозърнестият хляб съдържа много фибри, които могат да бъдат противопоказни при остри заболявания на стомашно-чревния тракт. Възможно е консумацията му да предизвика подуване на корема и газове", отбелязва експертът.

Когато има някакво увреждане, възпаление на лигавицата на стомашно-чревния тракт, тогава пълнозърнестият хляб, по-специално фибрите в него, преминавайки през червата, могат да ги наранят.

В допълнение, пълнозърнестият хляб е най-добре да се избягва, ако имате непоносимост към глутен или алергия.

Защо хората над 50 години трябва да се откажат напълно от хляба?

"В случая не става въпрос само за фибрите, но и за самия хляб. Хлябът, независимо дали е пълнозърнест или непълнозърнест, съдържа глутен, така че може да не е полезен за хора с алергии или непоносимост към това вещество. Ако тези храни се консумират при глутенова непоносимост, имунната система атакува лигавицата на тънките черва“, споделя в заключение д-р Соломатина.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес