Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар разкри кога прополисът е вреден и как е правилно да се приема

26 декември 2022, 18:29 часа

От древни времена прополисът с право се е считал за лек срещу 100 болести. Но трябва да се има предвид, че наред с полезните си свойства, той може да предизвика и нежелани странични реакции.

Кога прополисът е вреден?

Този пчелен продукт може да доведе до остри алергични реакции.

За три процента от населението на света прополисът не е лекарство, а отрова поради факта, че организмът на тези хора възприема съдържащите се в този лек вещества като заплаха и реагира на тях по съответния начин чрез оток на Квинке. Един от противопоказните сигнали е наличието на алергична реакция към цветен прашец, обяснява алергологът-имунолог д-р Андрей Перекопски.

Ето за какво е полезен прополисът?

Цели научни трактати са посветени на полезните свойства на прополиса. Най-лесният начин да получите лечебен ефект е да го дъвчете. Но трябва да го правите правилно.

При взаимодействие със слюнката от прополиса се отделя естествен антибиотик. Но това не се случва веднага, трябва да дъвчете прополиса в продължение на 10-15 минути. Не поглъщайте неразтворени частици.

Необходимо е прополисът да се разтвори напълно в устната кухина. Само в тази форма той ще донесе безусловни ползи. Чистият прополис, ако попадне в стомашно-чревния тракт, може да навреди на бъбреците, тъй като съдържа голямо количество смоли.

Най-чудотворното решение за железен имунитет: Пчелното млечице

Прополисът се справя отлично с лечението на заболявания на устната кухина. Съдържащите се в него вещества облекчават възпалението на венците, убиват патогени, намаляват риска от кариес и стоматит.

Освен това прополисът мобилизира всички системи на организма и е незаменимо средство за профилактика на инфекциозни заболявания.

Важно: Статията не е заместител на балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес