Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар разкри кое причинява загуба на обоняние

11 юни 2020, 10:51 часа

Руски лекар разкри кое причинява загуба на обоняние, един от симптомите на коронавирусната инфекция.

"Намаляването на обонянието или загубата му може да бъде свързано с тютюнопушене и възрастови промени на организма. Има и по-опасни причини - понякога може да се появи при симптом на захарен диабет, някои невродегенеративни заболявания и тумори на мозъка или синусите", казва  главният изследовател на Централната клинична болница в Омск пред РИА Новости Никита Ломакин.

Според лекаря обонянието може да изостави човек за кратко време и ако случайно вдиша отровни изпарения от химикали, включително битови химикали.

Загубата на обоняние или аносмия може да бъде симптом на други заболявания, освен коронавирус, например, може да се случи при захарен диабет, невродегенеративни заболявания или синузит.

"Да, загубата на обоняние или аносмията може да бъде симптом на други заболявания освен COVID-19. Ако тя се комбинира с тежка хрема, втрисане, болки в гърлото и запушване на носа, най-вероятно е грип, ТОРС, риновирус. Загубата на обоняние може да възникне при хроничен синузит в периода на обостряне. Обонянието може да изчезне поради полипи в носа, наранявания на костите и тъканите на носа", каза той.

"В епохата на пандемия от коронавирус обаче загубата на обоняние е повод преди всичко да се подложите на тест за COVID-19", съветва лекарят, цитиран от БГНЕС.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес