Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар разкри какво се случва с тялото, ако всяка сутрин пиете чай от куркума

09 март 2024, 18:21 часа

Всеки от нас има свой сутрешен ритуал, който ни позволява да започнем деня продуктивно. Индийският диетолог д-р Шипра Каннa препоръчва да започнете сутринта с чай от сурова куркума

„За да започнете сутринта си с прилив на енария  и да осигурите на тялото си противовъзпалителни ефекти, започнете да консумирате този чай“, споделя експертът.

Според д-р Канна, суровата куркума е известна с потенциалните си ползи за здравето. 

Ползи за тялото от сутрешния чай с куркума

„Тази подправка съдържа куркумин, съединение, което има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Суровата куркума може да помогне за намаляване на възпалението, да поддържа здравето на ставите, да подсили имунната система и да има потенциални противоракови свойства. Можете да добавите кокосова захар, ако ви харесва сладък чай“, споделя д-р Канна.

7 храни за по-добро здраве на ставите, според експерти

За приготвянето на чая ще са ви необходими 250 мл вода и малко резенче сурова куркума;

Как правилно да приготвите чай от куркума:

  • Сварете водата.
  • Поръсете малко сурова куркума.
  • Оставете напитката да се вари няколко минути.
  • Прецедете

Според д-р Шишма от Jindal Naturecure Institute суровата куркума е известна с многобройните си потенциални ползи за здравето, които се дължат главно на нейния ключов компонент, куркумин.

„Като включите сурова куркума в сутрешната си диета, вие осигурявате на тялото си естествен източник на противовъзпалително средство, което се отразява положително при различни здравословни проблеми. Това може да бъде особено полезно за хора, страдащи от дискомфорт в ставите или търсещи поддържане на здравето на ставите “, казва д-р Сушма.

Освен това, антиоксидантните свойства на куркумина могат да помогнат за неутрализирането на свободните радикали в тялото, потенциално предотвратявайки увреждането на клетките и поддържайки цялостното здраве.

„Имуностимулиращите свойства на суровата куркума допълнително увеличават нейната привлекателност като сутрешна напитка, помагайки за укрепване на защитните механизми на тялото“, казва диетологът.

Освен това, д-р Сушма отбелязва, че докато някои проучвания предполагат, че куркуминът може да има противоракови свойства, са необходими повече изследвания, за да се предоставят убедителни доказателства.

„Въпреки това, включването на сурова куркума в ежедневието ви може да бъде активна стъпка към подобряване на цялостното ви здраве“, казва д-р Сушма.

Чай от куркума - за какво помага

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес