Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар разкри какво се случва с кръвта ви, когато пиете мляко

20 ноември 2023, 12:49 часа

Известният телевизионен руски лекар Александър Мясников разкри как консумацията на мляко влияе на кръвта. Той споделя, че млечните продукти може да не са безопасни за възрастните хора. Не става въпрос само за съдържащата се в тях лактоза, но и за специфични бактерии, както и способността да повишават кръвната захар.

Как млякото влияе на кръвта

Според експерта прясното мляко съдържа ензим, който може да причини липса на кръвосъсирване, което може да доведе до обилно кървене. Освен това може да съдържа естрогени, чийто излишък води до ранен пубертет при момичетата.

Лекар: Това мляко е пагубно за метаболизма

Същевременно млякото е полезно за малките деца, тъй като съдържа нужните за организма калций и витамин D. То е балансиран продукт, съдържа много микроелементи, включително протеини, мазнини и витамини, отбелязва специалистът.

При непоносимост към лактоза, възрастните могат да пият чаша нискомаслена напитка на ден. Това трябва да е мляко, което е преминало термична обработка. Заслужава да се добави, че всеки вид мляко е опасно за пациенти с диабет и хора с преддиабетни състояния. Такива продукти, както и изварата, много бързо повишават кръвната захар.

Консумацията може да доведе до заразяване с извънбелодробна туберкулоза и други заболявания. Факт е, че млякото от крава съдържа всичко, което разболява това животно: бактерии, туберкулозни бацили и много други.

Вреда от млякото

Вредата от млякото се наблюдава при прекомерна консумация, както и при хора с непоносимост към лактоза (лактазен дефицит). Ако имате непоносимост към лактоза, консумацията на млечни продукти води до подуване на корема, проблеми с изхождането (диария или запек) и болки в корема. Лактазната активност обикновено намалява с възрастта.

 

Вредата от кoментирания продукт може да включва повишен риск от инфекция с бруцелоза, ако то не е правилно обработено. Консумацията на този продукт над нормата води до прекомерен прием на килокалории и повишено образуване на газове в червата. Излишъкът (повече от два литра на ден) на ден в диетата се свързва с повишен риск от рак на гърдата при жените и рак на простатата при мъжете. Показания за ограничаване на консумацията на мляко:

  • лактазна недостатъчност;
  • алергия (краве, козе);
  • затлъстяване;
  • обостряне на заболявания на стомашно-чревния тракт (панкреатит, холецистит, гастрит);
  • тонзилит (възпаление на сливиците).

Не се препоръчва да консумирате този продукт, ако имате възпалено гърло, хрема или кашлица. При настинка може да създаде хранителна флора за развитието на бактерии. При хора със слаба лактазна активност, при наличието на кашлица този продукт може да увеличи производството на слуз и да влоши симптомите. Млякото също така насърчава симптомите на акне, защото увеличава производството на себум. Кравето мляко при деца от първата година от живота може да причини тежка анемия (анемия) в резултат на намалена абсорбция на желязо в стомаха.

Още: Диабет тип 2 - лекар разкри кое е най-доброто мляко в случая

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специа

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес