Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар разкри какво се случва с кръвното ви, когато ядете дюля

26 ноември 2023, 11:41 часа

Дюлята е един от най-пренебрегваните, но същевременно с това и един от най-полезните плодове. Тя съдържа хлорогенни киселини, антоцианини, флавоноиди, катехини и проантоцианидини, които помагат за нормализиране на кръвното налягане. Това споделя руският ендокринолог и диетолог д-р Елена Сюракиша. За да се постигне положителен ефект, се препоръчва редовно да се яде плод, като лекарят препоръчва той да се консумира суров, без предварителна термична обработка, а само след старателно изплакване под течаща вода.

Други ползи от дюлята

Благодарение на високото си съдържание на антиоксиданти, този плод помага в борбата с възпалителните процеси в тялото. Д-р Сюракиша препоръчва да го включите в диетата си по време на сезонни заболявания.

НЯМА да повярвате като разберете за какво ни помага ДЮЛЯТА

"Има и проучвания, които потвърждават, че дюлята може да унищожи паразитите в тялото и да предотврати тяхното размножаване. В допълнение, тя подобрява благосъстоянието на човек в случай на отравяне поради способността си да интоксикира", казва лекарят.

Освен това плодът съдържа голямо количество желязо и спомага за нормалното производство на хемоглобин. Поради високото си съдържание на желязо, той е полезен за хора, страдащи от нисък хемоглобин. За поддържане нивата на желязо в организма може да се направи сироп от дюли.

За целта е необходимо те да се нарежат на ситно, заливат се с вода, варят се до пълно омекване, изцежда се сокът и се вари до сгъстяване на сиропа. Желязото в плода значително увеличава производството на хемоглобин в кръвта, поради което транспортирането на полезни вещества става безпрепятствено.

Също така, поради високото съдържание на желязо, този плод се препоръчва да се включи в диетата за предотвратяване на желязодефицитна анемия след продължителни заболявания.

Плодовете на дюлята са полезни за хора, страдащи от нарушения на храносмилателната система и страдащи от наднормено тегло. Благодарение на високата си концентрация на аскорбинова киселина, този плод насърчава естественото изгаряне на мазнините, а ниското му съдържание на калории предотвратява нежеланото наддаване на тегло, когато е включен в диетата.

Консумацията му помага при проблеми, свързани със стомашно-чревния тракт . Високото съдържание на пектинови съединения има положителен ефект при чревни заболявания.

"В народната медицина на много страни отвара от плодовете отдавна се използва при различни заболявания на стомашно-чревния тракт за подобряване на чревната дейност. В допълнение, този екзотичен плод съдържа съединения, които предотвратяват пролиферацията на Helicobacter pylori , основният виновник за стомашни язви. Сокът от него е един от продуктите, които предотвратяват развитието на язва", казва д-р Сюракиша.

Още: Вижте кой е най-лечебният плод, изключително подходящ за грипния сезон!

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес