Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар разкри как какаото влияе на кръвта

09 януари 2024, 19:37 часа

Какаото е богат източник на антиоксиданти - вещества, които се борят с възпалението и предотвратяват развитието на атеросклероза и сърдечно-съдови заболявания. Руският диетолог д-р Татяна Залетова коментира ползите от консумацията на напитката на прах без добавена захар.

Как какаото влияе на кръвта

Лекарят подчертава, че навикът да се пие тази напитка предпазва от тромбоза и удължава живота.

„Биоактивните съединения, открити в какаото, намаляват агрегацията на тромбоцитите, което помага за предотвратяване на инфаркти и инсулти. Следователно можем да кажем, че напитката удължава живота“, споделя експертът.

Лекар разкри как какаото влияе на холестерола

Д-р Залетова добавя, че благодарение на влиянието на съдържащите се в какаото антиоксиданти и флавоноиди се подобрява работата на мозъка. В този аспект тази напитка се проявява като естествено средство за предотвратяване на когнитивни проблеми, свързани с възрастта - например загуба на памет, лошо настроение и апатия.

Освен това напитката има положителен ефект върху черния дроб.

„Има доказателства, че веществата, съдържащи се в какаото, помагат на пациенти с цироза на черния дроб, като забавят прогресията на това заболяване. Какаото може да бъде спомагателна част от комплексната терапия за различни патологии, водещи до цироза, например вирусен хепатит или неалкохолна мастна чернодробна болест“, посочва д-р Татяна Залетова.

“Поради високото съдържание на антиоксиданти, нивото на липопротеините с ниска плътност намалява и състоянието на съдовите стени се подобрява. Това от своя страна увеличава притока на кръв. Неслучайно какаото се препоръчва на хора със склонност към високо кръвно налягане, както и за профилактика на сърдечно-съдови заболявания. Една порция какао 3-4 пъти седмично може да бъде отлична превантивна мярка”, казва експертът.

Лекарят обръща внимание на факта, че какаото се счита за здравословно, при условие че към напитката не се добавят захар и други подсладители. 

“В идеалния случай трябва да го пиете без мляко, като следвате този навик два или три пъти седмично”, казва диетологът.

Антиоксидантите, на които е богато какаото на прах, имат и друг важен ефект: те са в състояние да стимулират кръвоносните съдове на мозъка и по този начин да активират работата му. Това се дължи на факта, че снабдяването на мозъка с кислород значително се подобрява.

Още: Тази вкусна напитка подобрява паметта и намалява риска от деменция

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес