Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: При упорита и дразнеща кашлица - пийте тези чайове

22 октомври 2023, 13:09 часа

Есента е вече тук и въпреки че в момента времето навън е прекрасно, в най-скоро време температурите ще се понижат и ще настъпи сезонът на настинките, грипа и вирусите. А всеки знае колко е досадна кашлицата в такива моменти. Добрата новина е, че има доста билки, които ще ви помогнат да се справите с нея.

Пиенето на горещ чай, без значение дали е лечебен, или не, има редица ползи за здравето – хидратира, а парата помага за отваряне на носните и бронхиалните пътища. Също така топлата напитка се отразява много добре на гърлото и кашлицата. Най-често срещаните чайове са черен, зелен, билков и т.н.

Има обаче доста билки, които имат доказан благоприятен ефект върху кашлицата. Кои са чайовете, които е препоръчително да се пият ?

Чай от лайка – билката се препоръчва при проблеми със съня и чести стресови ситуации. Освен това тя е подходяща и при хора, които имат кашлица. Лайката се бори успешно с инфекциите и възпалението и помага на организма да се възстанови по-бързо и лесно.

Чай от корен от женско биле – това е доста разпространена билка, което се използва от векове в китайската медицина. Тя съдържа над 300 флавоноида и растителни съединения, които имат мощни антимикробни и антивирусни свойства и помагат за лечение на основната причина за появата на кашлицата. Женското биле има и спазмолитни свойства, които помагат за отпускане на мускулите на дихателната система. Билката съдържа и слуз, която помага за хидратиране и успокояване на възпалени и дехидратирани тъкани.

Чай от джинджифил – той има приятен пикантен вкус и от векове се използва за справяне с кашлицата. Билката е подходяща при силна и влажна кашлица, защото има отхрачващо действие и помага за разреждането на слузта в организма и изхвърлянето ѝ от белите дробове.

Зелен чай – пълен е с биоактивни растителни съединения, които имат противовъзпалителни свойства и антибактериални ползи. Зеленият чай е изключително полезен при симптоми на кашлица. Гаргарата с него не отстранява симптомите на дрезгавия глас, но все пак намалява честотата на симптоми на кашлица.

Чай от корен на бяла ружа – билката има облекчаващи и смазващи свойства. Коренът от бяла ружа има терапевтични ползи при кашлица, особено като успокояващо средство при възпалени тъкани.

Чай от лютива мента – лютивата мента се препоръчва при кашлица. Тя лекува успешно инфекциите на синусите и подобрява симптомите на настинка, която често води до появата на кашлица.

Чай от мащерка – освен като подправка, мащерката може да се приема и под формата на чай. Когато чаят е направен от мащерка и бръшлян, симптомите на кашлица бързо и лесно се овладяват.

Чай от бъз – бъзът е богат източник на растителни съединения, има противовъзпалителни свойства и лекува ефикасно редица респираторни заболявания.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ралица Солакова
Ралица Солакова Отговорен редактор
Новините днес