Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар поясни как да разграничим анемията от изтощението

27 април 2023, 19:44 часа

Как да не объркате анемията с изтощение? Основното нещо е изследването на кръвната картина. Не отлагайте и направете това изследване възможно най-скоро. Нелекуваната анемия (или малокръвие) може да доведе до сериозни нарушения във функционирането на организма.

Анемията се появява, когато има недостиг на червени кръвни клетки (еритроцити), които изпълняват много важна функция, а именно транспортиране на кислород до органите и тъканите, или когато количеството на хемоглобина (белтък, който свързва кислорода от белите дробове и го доставя до всички тъкани) в еритроцитите е твърде ниско.

Анемията е често срещан проблем, който за съжаление се бърка с умора, тъй като е свързан с главоболие и замаяност или затруднена концентрация. 

Най-честите причини за анемията са недостигът на: желязо - необходимо за производството на хемоглобин, и витамин В12 - необходим за образуването на кръвта, и фолиева киселина, която, наред с други неща, регулира функцията и растежа на всички клетки.

Основните причини за недостиг на желязо са лошото хранене (бедно на зелени зеленчуци и месо), прекомерната менструация, повишената нужда от желязо, придружена от недостатъчно снабдяване (среща се например при бременни и кърмещи жени, както и при недоносени бебета и юноши), тежката травма или нарушеното усвояване на елемента от стомашно-чревния тракт. 

Анемия: Причини, симптоми и лесно лечение

Видове анемия

Съществуват няколко вида анемия. Те са:

- дефицитна анемия: сидеропенична (от недостиг на желязо) и мегалобластна (от недостиг на витамин В12 или фолиева киселина), 
- хронична болестна анемия (втората по честота, причинена от хронични бактериални, паразитни и гъбични инфекции, автоимунни заболявания, както и рак; рискът от тази форма на анемия се увеличава с възрастта), 
- апластична анемия (причинява се от нарушаване на нормалната функция на стволовите клетки в костния мозък), 
- сидеробластна анемия (дължи се на нарушено производство на хем, компонент на хемоглобина, в резултат на което се образуват необичайни червени клетки в костния мозък),
- постхеморагична анемия (възниква в резултат на остра или хронична загуба на кръв), 
- хемолитична анемия (група заболявания, при които намаленият брой на червените кръвни клетки в кръвта се дължи на тяхното ненормално разграждане - хемолиза; пример за това е сърповидноклетъчната анемия). 

При леката анемия нивото на хемоглобина е между 10 и 12 g/dl, а при умерената анемия - между 8 и 9,9 g/dl. Тежката анемия се диагностицира, когато нивото на хемоглобина е между 6,5 и 7,9 g/dl, а за животозастрашаваща анемия говори ниво на хемоглобина под 6,5 g/dl.

Симптоми на анемия

В днешно време е лесно да се обърка анемията с умората. Симптомите се пренебрегват, тъй като не са специфични. Ето защо ви съветваме - спрете, погледнете се и най-вече направете основно изследване, като например кръвна картина.

Анемията може да бъде диагностицирана след симптоми на: слабост, чувство на умора, отпадналост, която въпреки почивката не изчезва, главоболие и замаяност, проблеми с концентрацията и паметта, сънливост, лошо настроение, бледост на кожата, конюнктивите на очите, ноктите, венците, суха, чуплива и падаща коса, намалена подвижност, задух след натоварване, сърцебиене, усещане за студ, апатия, склонност към депресия, повърхностно дишане.

Изброените по-горе симптоми са най-характерните за анемията. Другите зависят от вида на анемията. Например при мегалобластната анемия могат да се появят неврологични и стомашно-чревни нарушения, по-рано се появява сива коса, а при сърповидноклетъчната анемия ръцете и краката се подуват.

Лечение на анемията

Кое лечение ще се приложи, зависи от вида и причината за анемията. 
В случай на нарушения, причинени от недостиг на желязо или витамини от група В, трябва да се приемат препарати, които да компенсират недостига им - подходящият, разбира се, ще бъде посочен от лекаря. Както подчертават специалистите, най-добре е те да се приемат заедно с препарат с аскорбинова киселина, т.е. популярния витамин С, тъй като той осигурява по-добро усвояване на желязото. 

Лекар каза как да познаете анемията от първия ден - това е най-важният симптом

Понякога обаче пероралните препарати могат да се окажат неподходящи (напр. ако пациентът има нарушено усвояване на желязото от стомашно-чревния тракт). В този случай се използва желязо, прилагано в парентерална форма - чрез инжектиране. 
Трябва да се добави, че вродената анемия е генетично обусловено заболяване и лечението ѝ може да бъде само симптоматично.

Какво да ядем при анемия?

Диетата при желязодефицитна анемия трябва да включва храни като:
месо и месни продукти (главно говеждо и телешко), карантии (напр. черен дроб), риба (сардини, скумрия, риба тон, сьомга, туршия). Яйчни жълтъци, семена (тиквени, слънчогледови, сусамови), ядки, пълнозърнести зърнени продукти, зелени зеленчуци (спанак, зеле, брюкселско зеле, броколи, магданоз), цвекло, какао на прах, сухи бобови растения, кайсии, сушени сини сливи, смокини, фурми, касис, ягоди, кълнове.

Какво се случва при нелекувана анемия?

Ако не се погрижим за анемията, сме изложени на риск от опасни усложнения - те могат да засегнат всеки орган. Възможно е да се появят нарушения на сърдечния ритъм, нарушения на паметта, синдром на неспокойните крака или сериозни неврологични нарушения.
При бременните жени нелекуваната анемия може да доведе до усложнения по време на бременността, както и до забавено физическо и интелектуално развитие при децата.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес